MF 2012: KOMMENTAR KRING FINALEN

JAAAAAAAAAAA!

Tack Sverige och tack de internationella jurygrupperna! Kan inte påminna mig om en mer värdig vinnare på år och dar. Det är knappast en revolution att skriva att Loreen har varit självklar sedan första deltävlingen och i gårdagens final övertygade hon igen. Ja, eller det var ren och skär utklassning. För inte ens suveräna Danny Saucedo hade något att sätta emot Euphoria. För när det kom till kritan hade Loreen en bättre låt och ett bättre framträdande. Rösterna säger väl allt. Euphoria slog alla tiders röstningsrekord med sina 670 551 röster, som är nästan 200 000 mer än The Arks röster från 2007, som tidigare höll i rekordet. Eller dubbelt så mycket som fjolårsvinnaren Saade. Hurra för svenska folket!
Det här var året då vi för första gången var utan en enda klassisk schlager i finalen och jag kan inte säga att jag heller saknar det. Nostalgi är nostalgi och inget annat. Och det här var året då en yngre generation tog plats i Globen framför schlagerveteraner. Vackert så.
Jag tänker inte sia om Loreens chanser eller risker i ESC i Baku, för oavsett hur det går i kvalet och ev. final, så kan vi inte vara annat än stolta över att skicka denna fantastiska kvinna för att representera oss.
Gårdagens final var också en fantastisk grand final för våra tre programledare, som också varit bland de bästa vi blivit serverade under de senaste tio åren. Igår visade t.ex Sarah Dawn Finer i EBU-sketchen, vilken fantastisk skådespelare och komedienne hon är och hon har genom alla program varit ett under av cool, professionalism och tajming. Helena Bergström, även hon konsekvent suverän i de program hon medverkat, med hennes mellanaktssketcher som grädden på mosen. Vilken komedienne hon är!
Det stora genombrottet står givetvis Gina Dirawi för. Ingen kalv på grönbete, här inte. Hon klev in i folkhemmet med sällan skådad naturlighet, charm och professionalism. Fullkomligt älskar hennes lätt nonchalanta, men varma frasering och ton, som med dräpande skärpa skulle kunna få vem som helst ur spel.
Men icke att förglömma, där ligger det också en af Sillén begraven. Edward det vill säga. Mannen som rattat manusen för programmet och även Bergströms sketcher. Bravo!
Så nu för första gången på länge, ser jag faktiskt fram emot ESC i Baku. Tack vare fantastiska Loreen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: