ALBUM: MICHAEL KIWANUKA – HOME AGAIN

Det här är så vackert att det får mig att gråta.

MICHAEL KIWANUKA Home Again
(Polydor)
@@@@@

Jag är så lycklig att mina farhågor inte besannades. För även om Kiwanuka på den intima spelningen på Obaren i förra månaden visade vilken fantastisk sångare han är, blev jag inte övertygad av materialet. Min största farhåga var att han med sitt debutalbum, skulle hamna i något slags Norah Jones-läge, där allting blir lika såsigt, som det blir grått. Men istället är tio fantastiska soulpärlor som slagit rot och blommat ut.
Roten är soulens 60- och 70-tal och blomman är nutid. För även om retroepiteten är lätt att dra till med med Home Again, tycker jag att Kiwanuka blickar framåt och uppåt, snarare än bakåt. Hans suveräna låtar är enkla, utan att bli simpla, vackra, utan att bli sentimentala och stillsamma, utan att tappa driv. Det är ett vackert och känslosamt hantverk från början till slut, med texter, melodi och arrangemang i en ljuvlig symbios. Och den varma och sensationella rösten, som med sina små, subtila fraseringar tröstar, smeker och berör ända in i själ och märg.
Det tog ett gäng lyssningar innan det fäste på allvar, men vid det laget var avtrycket albumet lämnade desto större. De fina, subtila nyanserna och instrumenteringen smyger sig fram och sveper om en som ett varmt täcke. Producenten Paul Butler har med Kiwanukas låtar skapat magi och låt er inte luras av att jag bara pratar soul. Här lagras influenser från blues, folkmusik, jazz och gospel på samma villkor.
Och när tårarna börjar falla i Always waiting, förstår jag att det här går förbi all musikalisk perfektion. Då har Kiwanukas musik fått eget liv och låtarna hittar in i ens personliga vrån och rum. Sen när avslutande Worry walks beside me trampar in på de ömmaste punkterna av mitt inre, så är det bara att ge efter och gråta.
Vackrare än så här blir det inte.
(Bästa spår: Worry walks beside me)

Lyssna:
Michael Kiwanuka – Home Again

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: