MF 2012: FINALEN

Då var det finaldags efter fyra intressanta deltävlingar och en helt ointressant Andra chansen.

För mig var vinnaren klar redan första deltävlingen och det blev mer och  mer tydligt för varje vecka som gick. Med det sagt, har Sverige ändå röstat fram ett bra startfält, med några obligatoriska faux pas som svenskarna alltid verkar tycka tillför något (spex? driftkucku?) i en Melodifestivalfinal. Jag kan alltid försöka förstå underhållingsvärdet av låtsaslåtar (dock alltid utan framgång), men det brister i mitt pophjärta av att vi inte har superba pärlor som Aldrig, aldrig och Förlåt mig med i finalen. Så längst ner bjuder jag er på en spellista på hur jag tycker att finalstartfältet borde ha sett ut.
Här är hur som haver startfältet i kvällens rafflande final.

1. DAVID LINDGREN Shout it out
@@@

Lite för ofarligt, helylle och färglöst. Med det sagt, så har den här klubbdängan växt för varje lyssning och utmanar inte Loreen, men kanske Danny om rösterna.
Speedo tippar: 4.

2. THORSTEN FLINCK & REVOLUTIONSORKESTERN Jag reser mig igen
@@

Nej, ingen höjdare, men tack vare sitt nedtonade/nedåttjackade (?) framträdande i AC, gjorde han sig förtjänt en finalplats. Pretentionerna är stora, det teatrala bara förnamnet och placeringen på den nedre halvan.
Speedo tippar: 7.

3. DEAD BY APRIL Mystery
@@@

Inte så oävet, som undertecknad skulle kunna tänka sig tycka att det är. Men när det kommer till kritan är det trots allt pojkbandspop med lite råare ramar, det handlar om. Jo, och det growlas också lite, i ett desperat försök att maskera den egentliga genren.
Speedo tippar: 6.

4. LISA MISKOWSKY Why start a fire?
@@@@

Så glad att Sverige tog denna subtila pärla till sitt hjärta. För en bra låt är en bra låt är en bra låt. Och även om denna inte kommer att kämpa om vinsten, så är detta årets starkaste ballad, vid sidan av Mattias Andreassons Förlåt mig.
Speedo tippar: 5.

5. TOP CATS Baby doll
@

Utfyllnad.
Speedo tippar: 10.

6. LOREEN Euphoria
@@@@@

Jag älskar denna kvinna! Jag älskar denna låt! Jag älskar detta framträdande! Hon var bäst redan ifjol, när hon oförtjänt åkte ur i andra chansen med fjolårets bästa låt alla kategorier, My heart is refusing me (som i skrivande stund dessutom är på väg mot seger i SVT:s webbtävling Tredje chansen). Att hon sedan, med sällan skådad ödmjukhet, ställer upp med en känslosam klubbanthem, som är mer gångbar i de stora sammanhangen och gör hon det med ett modigt, oväntat mörkt och introvert nummer. Och det är klockrent. Fullkomligt! Vågar jag hoppas på vinst?
Speedo tippar: 1.

7. ULRIK MUNTER Soldiers
@@@

Unge herr Munter överraskade mig i sin deltävling med sitt direkta och ärliga tilltal. Det i kombination med en finfin röst och helt okej låt, kan Kirsten Dunsts lillebror bli farlig och är förmodligen den enda som kan hota festivalens trippel av klubbdängor.
Speedo tippar: 3.

8. BJÖRN RANELID FEAT. SARA LI Mirakel
@


Tack vare att den sexistiska fruktmannen blev utröstad i AC, slipper jag tack och lov att uppleva känslan av att bli skändad i finalen. Men jag kommer inte undan den här pajasen, som genom det här skräpet till låt, som 90-talet inte vill ha tillbaka hur mycket vi än skulle truga och det där pinsamma rabblandet/spoken word helt utan rytm- eller taktkänsla, tar plats från minst tre andra låtar som förtjänat vara i final. Det här är så uruselt att den förtjänar ett nyinsatt betyg här på bloggen.
Speedo tippar: 9.

9. MOLLY SANDÉN Why am I crying?
@@@

Det doftar lite Rihanna/Beyoné-ballad över denna söta schlagersoulpärla och jag gillar framför allt den fina “not gonna, not gonna”-hooken i refrängen. Och även om Molly Sandén sjunger riktigt bra, lyckas låten inte riktigt fylla sin Empty room-kostym till fullo.
Speedo tippar: 8.

10. DANNY SAUCEDO Amazing
@@@

Den übersnygga showen hjälper inte att dölja det faktum att Amazing är betydligt svagare än fjolårets In the club och Danny riskerar åter igen att bli tvåa. Men håller han bara i tonerna, som jag vet att han kan, kommer han att bli största hotet mot Loreens (i mina ögon) givna seger.
Speedo tippar:  2.

Här kan du lyssna på hur jag tycker att finalstartfältet borde ha sett ut:

Speedos MF 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: