ALBUM: ALBIN GROMER – ALBUM

Äntligen börjar svensk soul få upprättelse efter år av komatös.

ALBIN GROMER Album
(Svenska Inspelningar/Universal)
@@@

Under fjolåret spred artister som Newkid och Aleks skön r&b-sväng över insomnade soul-Sverige. Även 21-årige Gromer, gjorde det med sina singlar och nu när albumet är här, är det bara att konstatera att svensk soul börjar på allvar åter fylla sin dränerade kostym. Debuten driver framåt med den elektroniska ljudbilden som kompass, men den är samtidigt varmt bäddad med stråkar och Gromers charmiga och skarpa skånska. Jag vet inte om det är turnérandet med Timbuktu som inspirerat honom till de oväntat fina spoken word-partierna, men det funkar i sammanhanget och det har helt klart att göra med Gromers personliga texter, som är ett av albumets vassaste vapen.
Det som måhända saknas är de stora låtarna, men det kanske är mycket begärt på en debut. Och helhetsintrycket dras ner aning av att Gromer inte skalat bort lite av sina Prince-influenser, som vi översvämmas med på var och varannat spår. För när han som i vackert avskalade För dig, personligt och utan floskler levererar helt och hållet sin egna agenda, blir det som bäst. Den stora inspirationskällan finns med även där, men mer mellan raderna än “in your face”.
Hur som haver, börjar svensk soul få sin välförtjänta upprättelse, där Albin Gromer är en av de som går i bräschen.
(Bästa spår: Här inne hos mig)

Lyssna:
Albin Gromer – Album

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: