ALBUM: EMELI SANDÉ – OUR VERSION OF EVENTS

Även om albumet är lite väl balladtungt, imponerar Emeli Sandé med sin debut.

EMELI SANDÉ Our Version Of Events
(Virgin/EMI, 2012)
@@@

Under mina genomlyssningar av hennes debut hann jag några gånger tänka att skotska Adele Emeli Sandé har vissa gemensamma nämnare med Alicia Keys. Det är någonting med rakt på-känslan, soul som inte tar omvägar via wailingar eller känsloyttringar som känns fejkade. För att sedan upptäcka att Emeli skrivit låten Hope med Alicia, som också producerat låten. Soul rör sig i små cirklar över Atlanten.
Debutalbumet är måhända lite väl balladtungt och kunde ha blivit tråkigt om det inte vore för Emelis underbara sång. Hon gör något som alldeles för få i hennes genre gör. Nyanserar. Fraserar. Hon sjunger lika mycket mellan raderna och i det tysta, som i de stora, svulstiga och beltande partierna.
Ta fina Mountains som exempel, där hon sjunger så återhållsamt, så varsamt och det är så tjusigt. Och så ovanligt för genren. Därför blir också partierna där hon tar i från tårna och låter sången fylla rymd och själ, så mycket mer trovärdiga. Som i fantastiska My kind of love, musikaliskt återhållsam, men här låter Emeli känslorna styra sången och får stöd av de suggestiva gospelinfluerade körerna. Eller Clown, som något otippat har starka vibbar av Elton John och Bernie Taupins finare stunder. Värdigt, istället för sentimentalt.
Sen tycker jag som sagt, albumet har alldeles för många ballader. För hade hon fortsatt i samma spår som mästerliga singlarna Heaven och Daddy, hade det här kunnat sluta var som helst. Nu stannar det vid en bra debut, med några finfina höjdpunkter. Men jag ser så mycket fram emot att följa Emeli Sandé i framtiden, för debuten bådar gott.
(Bästa spår: Heaven, Daddy, My kind of love)

Lyssna:
Emeli Sandé – Our Version of Events

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: