MF 2012: KOMMENTAR KRING DELTÄVLING 2 – GÖTEBORG

Det blåser sannerligen nya vindar i schlagerlandet Sverige.

Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi guidade oss igenom andra deltävlingen med sällsynt säker, rolig och varm ledning, med Helena Bergström via “länk” och i de briljanta sketcherna. Jag kan inte minnas att Bergström någonsin varit så rolig. Kanske ska tacka Edward af Sillén? Och tävlingen då? Något avslagen efter att euforiska Loreen förra veckan fullkomligt bulldozade genom rutan. Men det blev en underhållande kväll ändock, mycket tack vare att Sverige verkar vara mottaglig för lite modernare och nya toner i schlagerlandet.
Över de båda finalisterna finns det något svärmorsdrömsaktigt, som går hem hos både unga och gamla och av de två var det lite otippat Ulrik Munther som jag tyckte var bäst. Han lyfte den jämntjocka marschballaden till en klart godkänd nivå, tack vare finfin sång och sin raka och icke så publikfriande utstrålning. David Lindgren gjorde ett bra jobb med sin klubbdänga, även om han var alldeles för färglös för min smak. Att korsa en svärmorsdrömaktigt kontorist med moderna klubbtoner känns inte helt klockrent och jag kunde inte skaka av mig känslan att det kändes som en B-sida till In the club, både vad gäller låt och artist.
Tack vare rockabillykatterna och de ariska, låtsasinstrumentalisterna i Schampo, nej förlåt Timoteij, har vi ytterligare två anledningar till att inte titta på Andra Chansen. Men ja, kommer förmodligen att titta ändå.
Di Leva kändes inte riktigt rätt i sammanhanget och även om Sonja Aldén lyckas lyfta de mest pekorala av de pekorala texter, blev det lite för mycket och kanske lite för traditionellt. Den småcharmiga korsningen av Mat-Tina och Veronica Maggio i Mimi Oh var inte så oäven, bara lite halvtrist.
Kvällens stora besvikelse var att Andreas Lundstedt inte gick vidare. Låten Aldrig, aldrig var startfältets starkaste och framträdandet kvällens läckraste. Likt en gaypopdiscoversion av Jersey Boys. Den mannen är ett überproffs vars värme och kärlek till sitt hantverk lyser igenom och en sak är säker, den låten kommer att bli en hit. Så jag ser fram emot en fortsättning av Andreas Lundstedt på svenska.

2 thoughts on “MF 2012: KOMMENTAR KRING DELTÄVLING 2 – GÖTEBORG

  1. Viola Vamp says:

    Men Helena Bergström ÄR ju svinrolig! Typ jämt.(säger hon som sett alla hennes filmer) :)Se den svenska filmen Sista dansen, troligen en av hennes bästa roller.

  2. sbd says:

    Jo, har sett Sista dansen och flera av hennes filmer, men har aldrig upplevt henne som en komedienne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: