MF 2012: KOMMENTAR KRING DELTÄVLING 1 – VÄXJÖ

Ja, där satt den! Revanschen kom som ett brev på posten.

Tänker förstås på fantastiska Loreen som i fjol så oförtjänt blev utan finalplats med 2011-års bästa låt, My heart is refusing me, men igår kväll så givet tog en direktbiljett till Globen om fem veckor. Sicken lycka! Sällan har väl en finalplats varit så värdig. Eftersom jag fullkomligt älskade henne i fjol, blev jag lite fundersam/nervös om låten skulle kunna komma upp i samma nivåer som det vägrande hjärtat och nej, den är inte upp där än, men jävlar i min låda, vad bra det var!
Att gå lite motströms och göra ett mörkt thai chi-inspirerat dansnummer till en klubbdänga känns fullkomligt självklart för Loreen. Det hade varit så billigt och enkelt att göra ett hyperkoreograferat SATS-nummer med en bunt dansare, men istället valde Ambra Succi, som koreograferat, tillsammans med Loreen att ta en avskalad, smalare och värdigare väg. Briljant kort och gott!
Vad dom andra sju deltagarna gjorde där? Krattade vägen för Loreen känns det som. För i slutändan var Euphoria den enda riktigt bra låten. Ja, och lätt chockartat tyckte jag att pojkbandsrockarna i Dead By April var det bästa alternativet till en finalplats efter Loreen. Idag är jag glad att det var fler hårdrockare än snorungar som ringde frenetiskt på sina telefoner igår. Nej, för den där klibbiga och catchiga refrängen är inte ursäkt nog för att gå vidare och förhoppningsvis sker den sista utröstningen av fruktmannen i AC. Efter det numret längtade jag efter en dusch, för att kunna tvätta av mig skiten. Och Thorsten Flinck? Lättad att han höll sig i skinnet. För övrigt var tanterna i Afro-dite osynkade både vad gäller energi och koreografi, Marie Serneholt borde byta rådgivare, The Moniker är bara läskig och countrybruttarna bara tråkiga.
Programledarna kändes redan oväntat samspelta för att vara första programmet. Min annalkande rädsla att Helena Bergström skulle bli lite pinsam slog inte in och hon skötte sig utmärkt, med mellanaktssketchen med de olika Mello-tittande karaktärerna som den extra lilla pralinen. Men det var Gina Dirawi som stal showen från sina två mer erfarna kollegor. Denna naturbegåvning verkade hur cool som helst, tappade aldrig fattningen, inte ens när slusken Flinck tafsade på henne och levererade med genuin värme och komisk tajming. Och ett stort tack till Edward af Sillén som skrivit manus. Fantastiskt!
Nu kan jag slappna av de kommande deltävlingarna när Loreen nu tog sig vidare till finalen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: