TV: SHERLOCK

Andra säsongen av BBC:s moderna version av Sherlock Holmes och dr Watson påbörjas ikväll efter Melodifestivalen.

SHERLOCK
(BBC, 2011)
Regi: Paul McGuigan (avsnitt 1-2), Toby Haynes (avsnitt 3)
Manus: Steven Moffat (avsnitt 1), Mark Gatiss (avsnitt 2), Stephen Thompson (avsnitt 3)
I rollerna: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Una Stubbs m.fl.
@@

Sherlock Holmes har väl aldrig varit så arrogant, osympatisk och självcentrerad som i denna moderna version, eller så är det jag som är dåligt insatt. Med en touch av vad som känns som Asperger, skövlar han fram helt okänsligt, medan den hunsade Watson mest bara får lyssna och följa med bäst han hinner. Det är tillskruvat och åtdraget med ett högt tempo, då mest Sherlock själv, och jag blir mest bara utmattad.
Första delen, A Scandal in Belgravia som är baserad på Arthur Conan Doyles novell A Scandal in Bohemia, får Sherlock oväntat och välbehövligt motstånd av Irene Adler, som helt ställer hans skärpta sinnen ur spel och det ger tittaren en skön andningspaus från Holmes rabblande.
Och tyvärr är det Holmes själv som drar ner betyget. Hans ständiga observationer och det irriterande behovet av att uttrycka det hela tiden, blir enormt störande och förstör helhetsintrycket. Min stora invändning av serien går paradoxalt nog hand i hand med seriens största tillgång, skådespelaren Benedict Cumberbatch som är strålande i titelrollen och fyller ut varje stavelse och ögonkast, och blir så där irriterande att jag blir fullkomligt trött på honom. Och Martin Freeman gör den otacksamma rollen som Watson till mer än en hunsad assistent, även om hans hundliknande lojalitet också är rätt irriterande.
Oj då, kände visst att jag blev lite irriterad där. Ja, skaparna hade helt klart vunnit på att nyansera karaktärerna lite mer, nu fastnar dom tyvärr lite i för hårt skissade stereotyper och även om det i tredje delen, The Reichenbach Fall, glimmar till ordentligt och blir riktigt spännande, är den största skadan redan skedd.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: