LIVE: MICHAEL KIWANUKA PÅ OBAREN

Den begåvade britten bjöd på en varm och intim spelning på Obaren igår kväll.

MICHEAL KIWANUKA
Obaren, Stockholm
@@@@

Han blev vald till BBC Sound of 2012 och hamnar därmed i gott sällskap av tidigare vinnare som 50 Cent, Adele och Corinne Bailey Rae. Under ett par intensiva dagar i Stockholm hinner han bl.a bjuda på en spelning som verkligen rättfärdigar BBC:s val..
Debutalbumet Home Again kommer i ut i vår och att soullegender som Bill Withers och Otis Redding inspirerat Kiwanuka blir väldigt tydligt under kvällens spelning, samtidigt som han känns uppfriskande egen.
Anspråkslös, nästan blyg kliver han upp på den lilla scenen med medmusikanterna Pete och Miles och bjuder på ett gäng låtar från kommande debuten. Tremannasetet, akustisk gitarr, elgitarr och bas, skapar en varm och intim stämning som skärper och stillar den respektfulla och koncentrerade publiken.
Det jag slås av först och främst, är rösten. Wow! Alltså den där rösten. Den ger känslan av att besitta ett oändligt botten och djup, och jag tänker att han verkar ha en väldigt gammal själ för sin ringa ålder. Det enkla och raka går också som en röd tråd i hans material. Fokus på hantverket och låtsnickeri, och även om hans låtar till viss mån saknar den udd som hans röst så tydligt har, är dom uppfriskande i sin anspråkslöshet. Och att han rättfärdigt får stor uppmärksamhet för sitt generösa hantverk, är också en indikation att det behövs mer rak soul förankrad i en gyllene tradition. Som en liten fingervisning avslutar han också kvällens spelning med Bill Withers I don’t know. Så vackert!
Här nedan kan ni se undertecknads lilla, icke så fantastiska video på finfina Tell me a tale från gårdagens spelning. Passa på, vem vet när den plockas bort.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: