FILM: CRAZY, STUPID, LOVE

Helt förutsättningslöst ramlar jag över denna romantisk komedi, som helt otippat faktiskt är både romantisk och rolig.

CRAZY STUPID LOVE
(USA, 2011)
Regi: Glenn Ficarra & John Requa
Manus: Dan Fogelman
I rollerna: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei, Kevin Bacon m.fl.
@@@@

I filmens första scen, som utspelar sig på en restaurang, beställer Emily (Moore) en skilsmässa istället för en dessert och på vägen hem ramlar det ur henne att hon också varit otrogen. Maken Cals liv vänds upp och ner och han flyttar in i en kal och oinredd lägenhet. Samtidigt får vi möta kvinnokarln Jacob (Gosling) som skördar snabb lycka på krogen, men som ständigt får nobben av Hannah (Stone).
Det som slår mig först är hur genuin och skarp dialogen är. Det är intelligent utan att bli pretentiöst, det är generöst utan att bli käckt, det är roligt utan att bli billigt och framför allt är den översköljd av kärlek och respekt till sina karaktärer. Sen ska dessa givetvis porträtteras av bra skådespelare för att skapa liv och det görs det med besked. Julianne Moore skulle kunna gå omkring med snorkråka hängandes ur näsan och fortfarande vara fantastisk, så nej, denna skådis kan inte göra några fel känns det som. Steve Carell är grovt underskattad med sitt ljuvliga underspel och begåvade Ryan Gosling är inte bara en mumma för ögat, han breddar hela tiden sin spelplan och kan bli hur stor som helst. Även Emma Stone växer för varje film hon gör.
Dessa begåvade skådisar hade självklart kunnat klara sig med värdigheten i behåll, även med ett svagare manus, men nu har dom istället fått bita i ett manus, som fångat stunder och ögonblick i samtal, ögonkast, möten och relationer som för ovanligheten skull känns förankrade i verkligheten. Ovanlig i sin vanlighet. Plus då en slutlig knorr för att det trots allt är film och det behövs för storyns uppbyggnad. Men att en romantisk komedi faktiskt är både romantisk och rolig hör till ovanligheterna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: