ALBUM: FIRST AID KIT – THE LION’S ROAR

Då så, nu är systrarna Söderberg här med sitt efterlängtade andra album.

FIRST AID KIT The Lion’s Roar
(Wichita Recordings)
@@@

Första albumet vittrade om unika uppfriskande talanger, där hantverket, melodierna och sången låg i fokus. Och First Aid Kit tar vid där dom slutade senast, men däremellan har dom hunnit skaffa sig mer rutin, skärpa och en storpublik utanför Sveriges gränser. Debutens kalvighet har ersatts med något som gränsar till brådmoget, men systrarna är så hängivna och genuina i sitt musikaliska uttryck att det är förlåtet.
Amerikanen Mike Mogis (Bright Eyes) producerar och placerar systrarnas folkrocksound i ett så tryggt, familjärt och varmt landskap, att det ibland blir lite väl ofarligt. Lite mer dynamik hade varit att önska.
Öppningen är fantastisk. Titelspåret är dynamiskt och smärtsamt vackert, och likaså countryhyllande Emmylou, där den kalla Stockholmshösten tjusigt står som en backdrop till dagdrömmar om countrylegender som Emmylou Harris och Gram Parsons.
Sen i mitten av plattan tappar albumet lite av nyanserna och blir lite jämntjock. Fortfarande finstämt och genuint, men det blir en aning sömnigt. Lite som om dom latat sig i det familjära och trygga. Nej, det blir aldrig dåligt eller tråkigt, men de nyanser som det bjuds på i några spår, hade varit önskvärt på fler. Och sen plötsligt, när jag hamnat i denna trygga, fluffiga dvala rycks jag upp ur den tack vare avslutande, fantastiska King of the world. Vill ha mera, mera!
Systrarnas sång är däremot oklanderlig rakt igenom och klingar rakt in i hjärta och själ. Och det är där deras unika signum kommer in och kommer att göra systrarna årets svenska musikaliska snackis ute i världen.
(Bästa spår: The lion’s roar, Emmylou)

Lyssna:
First Aid Kit – The Lion’s Roar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: