ALBUM: TOMAS ANDERSSON WIJ – ROMANTIKEN

Japp, då var skivåret 2012 igång och vi börjar med min lokala husgud.

TOMAS ANDERSSON WIJ Romantiken
(Razzia Records/ Sony)
@@@

Det talas mycket och det talas varmt om Tomas samarbete med Andreas Mattsson på detta album. Tomas själv har sagt att han var trött på sin egna melodier efter den senaste turnén, varpå Andreas input var välbehövlig för honom. Och visst infinner sig en liten musikalisk nyantändning. Det blir lite gladare, lite mer upptempo, men tyvärr också lite mer allmängiltigt. För där den bredbenta gubbrocken ibland har fått ta plats, har istället finkänsligheten fått ge vika. Melodierna bränner inte till på samma sätt som i tidigare TAW-pärlor. Sitter och längtar efter So long, Sången om dig och mig, De gröna vagnarna och Jag hör dig dåligt, men då är väl jag bara bakåtsträvande. Och sentimental.
Han har lagt sorgearbetet från föregångaren Spår bakom sig och betraktar istället den lunkande, gråmulna, men ändock rätt charmiga vardagen hos 35-plussaren. Det är alltså en rätt nöjd Tomas vi får möta och det klär honom. Han är fortfarande saklig, känslig och fyller raderna med ljuvligt betraktande av sin nutid och omgivning.
Hans sorgsna röst och fingertoppskänsla i texterna har fortfarande ett järngrepp om mig, och när det bränner till, såsom i mäktiga Vi går ut ikväll, eller finfina Bläckfisken eller det fantastiska titelspåret i en känslig duett med Ane Brun, ja, då tar jag till reträtt och glömmer bort albumets tillkortakommanden.
(Bästa spår: Vi går ut ikväll, Romantiken)

Lyssna:
Tomas Andersson Wij – Romantiken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: