FILM: TINKER TAILOR SOLDIER SPY

Tomas Alfredsons första internationella film är ofantligt snygg och stundtals spännande, men lite för torr.

TINKER TAILOR SOLDIER SPY
(Storbritannien, 2011)
Regi: Tomas Alfredson
Manus: Bridget O’Connor & Peter Straughan, baserad på John le Carres roman
I rollerna: Gary Oldman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Tom Hardy, John Hurt, Ciaran Hinds, Toby Jones, Mark Strong, David Dencik, Kathy Burke m.fl.
@@@

Efter en misslyckad utlandsoperation tvingas chefen av Brittiska underrättelsetjänsten, Control (Hurt) och hans högra hand George Smiley (Oldman) till förtida pension, men när uppgifter om att en mullvad läcker information till ryssarna plockas Smiley för att undersöka vem av hans tidigare kollegor är förrädaren.
Jag har onekligen en fablesse för spion- och agentfilmer, även om de senaste åren inte kryllat av fördelaktiga sådana, men Tomas Alfredson råder bot på det. Delvis i alla fall. John Le Carres roman från 1974 gjordes som TV-serie 1979 med Alec Guiness i rollen som Smiley och här har alltså Oldman axlat den rollen. Och vilken fröjd att se Oldman i en sådan nedtonad roll, där han får visa så mycket mer med små medel, än vad han gjorde på 90-talet, då han visade mycket lite med alltför stora medel (läs: överspel).
Castingen överhuvudtaget är lysande, där t.ex. Benedict Cumberbatch visar att han är mycket mer än en modern Sherlock, men även David Dencik och Kathy Burke imponerar.
Tomas Alfredsons spionvärld är ofantligt snygg och delvis riktigt spännande. Det finns alltid något att vila ögat på och hans sammanhållna, täta regi håller spänningen vid liv nästan igenom hela filmen. Men mitt i all snygghet och spänning, känns den ändå förvånansvärt torr. Ja, torr. Det är som om romanen har legat framme för länge och blivit lite som en torr skorpa. Du kan känna smakerna av något gott, men du kan också känna smaken av något gammalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: