TV: MILDRED PIERCE

När Todd Haynes gör TV-drama av Mildred Pierce blir det vackert och distanserat, men med en lysande cast.

MILDRED PRICE
(HBO, 2011)
Regi: Todd Haynes
Manus: Todd Haynes & Jon Raymond, baserad på James M. Cain roman
I rollerna: Kate Winslet, Guy Pearce, Brian F O’Byrne, Evan Rachel Wood, Melissa Leo, Mare Winningham, Morgan Turner, James LeGros m.fl.
@@@

Todd Haynes filmvärld är speciell. Det är allt från Julianne Moore förortsallergiska hemmafru i läskiga Safe (1995), till otippat intim hommage till glamrockeran i Velvet Goldmine (1998), till det färgsprakande ångestdramat i Far From Heaven (2002) åter med Julianne Moore i högform. Senast var det den lite väl distanserade I’m Not There (2007) med sju olika skådespelare porträtterandes Bob Dylan, där vi kunde se Cate Blanchett sopa mattan med sina Dylan-kollegor.
När nu Haynes för första gången gör en TV-serie för HBO så är det en filmatisering av James M. Cains bok Mildred Pierce. Boken har filmatiserats en gång tidigare, året var då 1945 och Joan Crawford gjorde huvudrollen. Nu är det Kate Winslet som gör curlingmamman Mildred till sin och det med sin sedvanliga skärpa.
Efter att ha slängt ut sin man, så tar tvåbarnsmamman Mildred jobb som servitris och börjar drömma om ett eget företag, mitt under den stora depressionen på 1930-talet. Samtidigt är hon en curlingmamma av rang och gör i princip allt för hennes döttrar, varav den äldre Veda, blir allt mer krävande och självcentrerad i sina krav på mamman.
Det är först och främst en väldigt vacker serie att skåda, mycket tack vare detaljrikedomen kring kostym, scenografi och även skådespelarnas spelstil, och närliggande faran med serien är just det, att det bara blir vackert och i övrigt inte så engagerande. För vem är egentligen intresserad av att se en curlingmamma på väg att förlora allt för att blidka sin pretentiösa och snobbiga dotter? Sen tycker jag att den ibland blir lite väl lång för sitt eget bästa och därmed tappar den också lite fart emellanåt.
Det som onekligen lyfter serien och som lyckas hålla mitt intresse vid liv är Kate Winslet. Hon befäster här åter igen att hon är en av sin generations största skådespelare, genom att hitta ett exakt tonläge och kroppspråk för sin Mildred Pierce. En roll som hon även kammade hem en Emmy för i vintras. Hon får dessutom finfin uppbackning av sina medspelare Guy Pearce, Brian F O’Byrne och inte minst Evan Rachel Wood, i rollen som dottern Veda, ett riktigt läskigt porträtt av en ung kvinna som inte drar sig för något för att nå sina mål. Wood har dessutom gjort en fin övergång från barnskådis till vuxenkarriären och jag är jättenyfiken på vad denna talang ska hitta på i framtiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: