FILM: THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

När Noomi Rapace byts ut mot Rooney Mara och David Fincher regisserar blir denna remake mest en ordinär thriller.

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO
(USA, 2011)
Regi: David Fincher
Manus: Steven Zailian
I rollerna: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Steven Berkoff, Robin Wright, Joely Richardson m.fl.
@@@

Jag var taggad till tusen. Jag menar, den svenska förlagan var bra, men ingen höjdare, David Fincher bakom kameran och Daniel Craig som Blomkvist. Tre saker som borde bädda för jackpot för en remake av Män som hatar kvinnor. Men när jag lämnar biografen känner jag mig lite snopen.
Visst, Fincher har lagt sitt signum på filmen, såsom den mörka, suggestiva stämningen och en genomgående välregisserad skådespelarensemble. Och Daniel Craig är en så mycket bättre skådis än Nyqvist och dessutom klart mer trovärdig som kvinnokarlen Blomkvist. Sen är det alltid det där med remakes, spänningen är liksom lite borta och eftersom Fincher och manusförfattaren Steven Zailian varit trogna förlagan, både bok och film, har jag inte bara läst det en gång, utan även sett det en gång. Det hade behövt vara sensationellt bra, för att få mig att tappa hakan. Nu blir det mest en ordinär thriller med hög igenkänningsfaktor och “svenskar” som talar engelska med smålustiga dialekter.
Sen är det det där med Lisbeth Salander. En av senaste årens mest ovilliga och fascinerande bok- och filmhjältinnor, som genom Noomi Rapaces oförglömliga porträtt helt klart satt ett avtryck inom och utom Sveriges gränser. Och visst gör Rooney Mara ett bra jobb, skör och stark på samma gång, men det infinner sig någon form av olustkänsla när jag lämnar salongen. Jag kan inte riktigt förstå varför, tills jag någon dag senare hittar denna superbt skrivna artikel, där skribenten Monika Bartyzel sätter fingret på min olustkänsla. Artikeln belyser träffsäkert vari problemet ligger och den form av sexualisering som Salander gått igenom i remaken, är inte på något sätt Stieg Larssons Lisbeth Salander. Och tyvärr är det den olustkänslan som färgar mitt helhetsintryck. Så även om Män som hatar kvinnor som film lämnade mycket kvar att önska, så hade den Noomi Rapace, som utan tvekan överglänser sin amerikanske efterföljare.

2 thoughts on “FILM: THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

  1. Viola Vamp says:

    Sexualisering?! USCH! ;D

  2. sbd says:

    Ja, det är inte att föredra när det gäller Lisbeth…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: