BÄSTA ALBUM 2011

Årets musikaliska höjdpunkter har varit en härlig blandning av hip hop, soul, indie, dubstep, pop och mer därtill. Här nedan kan ni läsa om mina favoritalbum från 2011.

1. DRAKE Take Care 

Den perfekta hybriden av hip hop och r’n’b, av sex och vemod, av hjärta och hjärna, självömkan och självförtroende, av höft och själ. Allt serverat på en ofantligt läcker produktion och en stor lek- och experimentlusta, med inspirerade gästspel av bl.a. Rihanna och Andre 3000. Och min Drake-förälskelse nådde i år nya höjder.

2. PJ HARVEY Let England Shake

Vem sa att politik i popmusik behöver vara pretentiöst och tråkigt? PJ Harvey gör årets mest politiska album till ett komplett, vackert, nyfiket och hänförande verk, som håller vad den lovar. Bravo!

3. MOHAMMED ALI Vi

Årets bästa svenska album är maxad till bredden med en tajt produktion, ett groove värd att dö för och framför allt texter, driv och engagemang som övertygar och berör. En stor stund för svensk hip hop.4. FRANK OCEAN nostalgia, Ultra

En skamlöst vacker röst på en bädd av mäktig och märkvärdig r’n’b, som smeker en likt raspig honung. Ett album som likt Drakes är full av innovativa och lekfulla arrangemang, där låtlån av bl.a Coldplay och MGMT samsas med uppfriskande moderna texter om bl.a. homoäktenskap. Årets senaste upptäckt förtrollade mig till den grad att jag blev tvungen att modifiera denna årsbästalista.

5. RAPHAEL SAADIQ Stone Rollin’

Underbare herr Saadiq fortsätter att leverera snygg, modern retrosoul i en klass för sig. Och med spelningen på Göta Källare tidigare i år höjde han ytterligare temperaturen till kokningspunkten. Briljant på alla sätt och vis.

6. JAMES BLAKE James Blake

Aldrig har väl något så monotont och repetativt varit så bländande vackert. Blandningen av dystopiska och vardagliga känslostormar gör Blakes dubstep till ett ovanligt och oväntat stort popalbum för 2011.

7. FEIST Metals

Det är skramligt, dovt och mörkt, men samtidigt vackert, hoppfullt och skrimande. Kanadensiskan visar med Metals att hon är inte bara är en lysande sångerska, utan även en av de mest begåvade låtskrivarna du kan hitta på den här sidan 00-talet.

8. THE ROOTS Undun

Mäktig hip hop av en genrens stora akter, som fortsätter att visa var skåpet ska stå. Fullkomligt oemotståndligt.

9. HERCULES AND LOVE AFFAIR Blue Songs

90-talets housedisco har fått ett läckert ansiktslyft, som tack vare det amerikanska musiker- och DJ-kollektivet tagit ett bestämt kliv in i nutid. Ett av årets mest dansanta lyckopiller!

10. KATE BUSH 50 Words For Snow

Hon bevisar åter igen sin storhet genom att göra det oväntade och genom att värja för det mest uppenbart pretentiösa i ett jazzigt album om snö. Med Kates varsamma anslag blir det istället skört och mäktigt på samma gång.

Och även dessa album från 2011 är värda att uppmärksammas:

ANE BRUN It All Starts With One LIL WAYNE Tha Carter IV LADY GAGA Born This Way FINTELLIGENS Täytyy Tuntuu JAY Z & KANYE WEST Watch The Throne ALEKS Inte Längre Fiender TIMBUKTU Sagolandet LYKKE LI Wounded Rhymes BRITNEY SPEARS Femme Fatale THOSE DANCING DAYS Daydreams & Nightmares MONARCHY Around The Sun ADELE 21 SOPHIE ELLIS-BEXTOR Make A Scene ADAM TENSTA Scared of the dark MARIA MENA Viktoria REBECKA TÖRNQVIST Scorpions NEWKID Alexander JR Ferrer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: