BÄSTA FILMER 2011

Jag har visst varit på ett dramatisk humör under 2011, för när jag skulle välja favoritfilmerna blev det drama för hela slanten, men vad gör det när topp-5 blir så här bra.
1. MEDAN ÅREN GÅR Regi: Mike Leigh

Med stora penseldrag i de små vardagens rum skapar Mike Leigh magi och denna gång får vi följa ett lyckligt par i övre medelåldern och deras vänner och familj, genom de fyra årstiderna. Skådespelarensemblen är lika magiska dom, med Lesley Manville som det stora utropstecknet. Årets stora filmupplevelse.

2. BEGINNERS Regi: Mike Mills

Denna indiepärla är lika vacker, som den är sorgtyngd, men framför allt ger Mills sin självbiografiska film en värdig och känslig ton. I rollen som Oliver, ser vi finfina Ewan McGregor, vars far kort efter att han blir änkling, kommer ut som gay och börjar om sitt liv på nytt. Christopher Plummer som pappan är inget mindre än sensationell. En märkvärdig film, som berör på flera plan.3. THE KING’S SPEECH Regi: Tom Hooper
Äntligen får Colin Firth utlopp för sin talang, efter fjolårets A Single Man av Tom Ford och nu denna uppvisning. Hans finstämda porträtt tar sig förbi stamningen, de rojalistiska anslagen, de vackra kostymerna och framför allt skådespelarnakollegorna, som alla känns som birollsinnehavare, även om Geoffrey Rush också är värd en eloge. En fest för öga och själ.
4. MELANCHOLIA Regi: Lars von Trier
Obehaglig domedagsfilm, som överraskar, fascinerar och skämmer. Och som vanligt med von Trier bakom kameran, ett gäng skådespelare som det strålar om. 

5. RABBIT HOLE Regi: John Cameron Mitchell

Efter transsexuellrockmusikal med Hedwig och indentitetskrissexfilmen Shortbus, valde Mitchell ett mer traditionellt filmspråk, men fortfarande med den äran och med sällsynt skådat precision berättar om ett par och deras olika sätt att sörja ett barns död. Dessutom är Nicole Kidman tillbaka i god gammal form.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: