BÄSTA TV 2011

Veckan fram till jul kommer undertecknad att bjuda er på mina största upplevelser inom musik, film och TV. Årsrapporterna börjar med vad som var bäst på dumburken och då blir det drama, thriller, dans, fantasy och skräck.

Ja, både Melodifestivalen och Så mycket bättre var underhållande TV och serier som Dexter, The Walking Dead och Spooks har hållit hög nivå, medan Downton Abbey utan tvekan hade hamnat högt på min topp-5-lista, om inte andra säsongen varit ett sådant våldsamt magplask. Men här har ni de program som hållit mig på halster under det gångna TV-året.

1. THE BIG C, Showtime

The Big C stavas Laura Linney. Visst har vi här även ett riktigt bra manus, stabil regi och en suverän cast, men tro mig, serien vore ingenting, absolut ingenting, utan fantastiska Laura Linney. Hon bär serien på sina axlar och gör det med sådan grace, tyngd och värdighet att alla medskådespelare både här och där, står sig slätt. Längtar till säsong tre!

2. HOMELAND, Showtime

Något så ovanligt som en smart, komplex och olidligt spännande nagelbitare till dramathriller. Sen har dom varit smarta nog att ge huvudrollen till fullkomligt briljanta Claire Danes, som onekligen vuxit upp med sin begåvning och här visar prov på stor skådespelarkonst.

3. SO YOU THINK YOU CAN DANCE, Fox

Enligt min uppfattning, den enda realityshowen värd att följa och inne på sin åttonde säsong i USA, fick den efter några såsiga säsonger, ett efterlängtat lyft och kändes piggare än på väldigt länge. Och som lättgrädde på dansmosen, gick min personliga favorit Melanie Moore hem med segern. En dansare, skådespelare och entertainer i ett. Underhållnings-TV när det är som bäst.

4. GAME OF THRONES, HBO

Fantastygenren fick en oväntat lyft genom denna mustiga serie, som är full av svulstiga scenerier, intrikata relationer, oväntade vändningar och underbart dubiösa karaktärer. Mäktigt är bara förnamnet.

5. AMERICAN HORROR STORY, FX
Ryan Murphy har helt uppenbart tagit sin hand från det sjunkande skeppet Glee, för att istället lägga allt krut på sin nya skapelse, skräckisen American Horror Story. Och med krut menar jag ALLT, såsom ett hemsökt hus, ond bråd död, sex, tonårsångest, psykiskt störda älskarinnor, gummimän, Jessica Lange, överspända bögar och allt detta är fullkomligt beroendeframkallande.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: