ALBUM: THE ROOTS – UNDUN

Det starka hip hop-året 2011 fortsätter att yngla av sig ännu ett starkt album och det på årets sista skälvande månad.

THE ROOTS Undun
(Def Jam/Universal, 2011)
@@@@

Jag ska börja med att erkänna att jag inte följt The Roots med en nörds precision genom åren, men det starka hip hop-bandet har fått mig att lystra till, till och från. När dom nu släpper sitt trettonde album, konceptalbumet Undun, löst baserat på indieartisten Sufjan Stevens fiktiva karaktär, gangstern Redford Stephens, är det med en sådan oväntad vitalitet och skärpa med tanke på gruppens långlivade karriär, att jag bara baxnar.
Det är det souliga groovet i ryggen, värd att dö för. Det är texterna, som levereras med en sådan övertygelse, som merparten av deras kollegor enbart kan sukta efter. Det är den grymt tajta produktionen av Ahmir “Questlove” Thompson, som snyggt väver ihop allt från tinnitustonen i öppningsspåret till det pekorala, instrumentala finalen. Däremellan är livekänslan intakt, organisk och oemotståndlig, melodierna grymma och t.o.m. Sufjan Stevens insats i form av egna pianostycket Redford (For Yia-Yia & Pappou) fullkomligt logisk. Ingenting känns malplacerat eller oävet, bara briljant och mäktigt.
Vilket bevisar att The Roots, med ursprungsmedlemmarna MC:n Tariq “Black Thought” Trotter och trummisen Ahmir “Questlove” Thompson kliver vidare som genrens pionjärer med en sådan precision att deras efterträdare lär bara se svansen av deras framfart.
Och underbart är kort, bara 38 minuter. Tack uppfinnaren av repeat.
(Bästa spår: Lighthouse, Kool on)

Lyssna:
The Roots – Undun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: