TV: HOMELAND

Imorgon kl. 22 på SVT1 har Showtimes senaste dramaserie, Homeland, premiär. Missa den inte!

HOMELAND
(Showtime, 2011)
Skapad av Howard Gordon och Alex Gansa
I rollerna: Claire Danes, Damian Lewis, Mandy Patinkin, Morena Baccarin, David Harewood m.fl.
@@@@

Showtime jobbar hårt på att konkurrera ut HBO som den ledande amerikanska TV-kanalen för kvalitativa dramaserier. Vi har den enträgna seriemördaren Dexter som är inne på sin lite trötta, men ända ovanligt vitala sjätte säsong. Medan Laura Linney och The Big C gjorde en teknisk och emotionell knockout i första säsongen och fortsätter på samma linje i sin andra säsong. Och nu då, thrillerdramat Homeland, med en sensationell Claire Danes i huvudrollen.
Serien som är baserad på israeliska förlagan Hatufim (Prisoners of War) presenterar Carrie Mathison (Danes), en driven och intensiv CIA-agent, som misstänker att marinofficern Nicolas Brody (Lewis), precis funnen efter åtta år i fångenskap hos Al-Qaida, har gått över till andra sidan.
Dramat är stillsamt och nervigt, thrillern mer av det psykologisk slaget och gråzonerna maxade. Här är ingen helt utan skrupler eller tveksamma lik i garderoben. Första säsongen bjuder på en del oväntade vändningar och även om några logiska luckor gnager på mig, såsom det att det till en början bara är Carrie Mathison som ifrågasätter Brodys överlevnad hos terroristerna, håller serien en hög nivå rakt igenom. Det är välregisserat och välagerat rakt igenom, med Claire Danes som det stora, dubbla utropstecknet. Hennes smarta, men rätt osympatiska och självcentrerade CIA-agent Carrie tampas inte bara med terrorister, byråkrati och chefer, men även med sina egna demoner. Danes har onekligen växt upp med sin begåvning och har här en ton och trovärdighet, som är inget mindre än sensationell. Pondus, värdighet och kraft i en oslagbar kombination.
Det är också där seriens nerv helt rättfärdighet ligger, den kring Carrie och hennes kamp mot Brody, klockan, en ny terroristattack och sin personliga hemlighet. För när fokuset skiftar till Brody och hans familj, blir det visserligen inte dåligt, men då tappar serien lite av sin intensitet och mycket och mån handlar det om att Claire Danes fullkomligt briljerar i varje scen hon medverkar i.
Även skickliga britten Damian Lewis som Brody är värd att nämnas, för sitt oberäkneliga vågspel, som får mig som tittare att gissa fram och tillbaka om hans eventuella skuld.
Det är onekligen en ynnest att det numera är lika prestigefyllt att göra TV som film, när vi bjuds på drama av det här slaget och mer kommer det att bli, då en andra säsong ska börjas spelas in i vår.

One thought on “TV: HOMELAND

  1. Viola Vamp says:

    Glömde berätta att jag såg denna och ÄLSKA´N! Så sjukt bra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: