TV: DOWNTON ABBEY – SÄSONG 2

Ikväll är det då dags för andra säsongen av brittiska kostymdramat som slog knockout på mig och många fler i våras.

DOWNTON ABBEY (Säsong 2)
(ITV, 2011)
Skapad av Julian Fellowes
I rollerna: Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Dan Stevens, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Jim Carter, Joanne Froggatt m.fl.
@@

Men andra säsongen är tyvärr en besvikelse. För där första säsongen gav oss tillfälle, visserligen med en gnutta forcering, att lära känna karaktärerna, insupa miljöerna och njuta av intrigerna, där har denna andra vända, bara rusat på som ett expresståg utan stopp. Det utan en chans med fördjupning eller vidare förankring. Här ska ett krig betas av, en skandal avvärjas, kärleksintriger avverkas, elaka fruar röjas ur vägen och seriens bovar få ett samvete. Första säsongens uns av forcering är som en vårbris i jämförelse med andra säsongens hetsiga tempo.
Och det blir på bekostnad av seriens helhet.
Finessen med serier i den här genren är finliret och ja, den finns där. Mycket tack vare att skådespelarna hittar dessa fickor i det hetsiga manuset och den stressade regin. Men det är bäst du är vaken, för annars kanske du missar dessa. En som alltid och även nu, sticker ut och levererar med råge, är Maggie Smith. Hur otacksamt ett manus än må vara, så hittar hon alltid sätt att hitta en trovärdig ton och i den tacksamma rollen som Lady Violet, har hon tilldelats alla seriens one-liners. Eller är det så att hon gör dom till one-liners?
Värd att nämnas är även Brendan Coyle som John Bates, som är stiligt återhållsam och skapar stora, fina scener oavsett vad han gör, ofta tillsammans med Joanne Froggatt som Anna Smith. Eller det fina samspelet mellan Dan Stevens och Michelle Dockery i rollerna som Matthew Crawley och Lady Mary Crawley. En intrig som Julian Fellowes dragit ut på och sen dragit ut på lite till. Och ja, de intrikata duetterna mellan Matthew och Mary håller mig på sträckbänken.
Och det är där serien hade vunnit på. Att skrapa bort en del av alla dessa nya karaktärer och fördjupa sig i de som redan presenterats. Nu är det bara och enkom storydrivet, och besvikelsen är stor. Och framför allt hade ett lägre tempo varit en vinsthistoria för andra säsongen av Downton Abbey.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: