ALBUM: BJÖRK – BIOPHILIA

Visserligen på rätt sida av den konstpop hon trevade med, men tämligen svårflörtad är hon på nya albumet.

BJÖRK Biophilia
(One Little Indian/Polydor/Universal)
@@


Jag får inte riktigt grepp om Björk på denna applikationsplatta. Med alla dess fantastiskt innovativa och vackra  installationer och filmer gjorda för våra iManicker, så är låtarna trots det eller på grund av det till viss del rätt ogripbara. Intelligent och smart popmusik, ja, men jag saknar den där avgrundsvrålpopen som Gudmunsdottir är så exceptionellt bra på. Eller den totala hämningslösa känsligheten, där det känns som om hon kryper in under mitt skinn. Som hon gjorde på varenda spår på 2001-års mästerverk Vespertine, med höjdpunkter som Pagan poetry och Cocoon.
Ja, helt klart en eloge till en artist som fortfarande är villig att ompröva sig själv och utforska nya vägar. Men jag upplever det tyvärr som om hennes melodier har gått vilse i applikationsdjungeln och att hon fastnat i ett intellektuellt musiktänk. För detta är så tekniskt, exakt och precist, att det där pirret hon tidigare lyckas skapa med klart mindre ambitiösa arrangemang och orkestrering, går näst intill helt förlorat. Det som för mig kännetecknar Björk. Nu blir hon mest bara svårflörtad och farligt nära sina popkonstprojekt, som hon på förra albumet Volta lyckades värja för. Och mitt hjärta brister. Ett hjärta som slår lite extra för Björks exceptionella begåvning och känslighet.
Jag lystrar till i vackert sakrala Cosmogony och tjusiga Virus med läckert klockspelskakafoni, två låtar där hon glömmer bort att krångla till det och istället levererar magisk sensuell popmusik. Men också i sensationella Mutual core, en explosion av pop och Björk i mäktig kombination.
Men jag lämnas olyckligt nog med en känsla av att vara otillfredsställd. Och att det är Björk som gör det, gör mig lite extra olycklig.
(Bästa spår: Cosmogony, Mutual core)

Lyssna:
Björk – Biophilia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: