ALBUM: FEIST – METALS

Förtrollande och metallisk Feist förför.

FEIST Metals
(Universal Music/ Polydor, 2011)
@@@@


Lite oväntat dyker Burt Bacharach upp i tankarna när jag lyssnar på Feists fjärde fullängdare. Eller det kanske inte är så konstigt, det finns tydliga och generösa gemensamma nämnare mellan dessa två kompositörer. Det är en blandning av lättsamt vemod och sorgset hopp, som präglar både Bacharachs radband av pärlor och Feists betydligt kortare, men lukrativa karriär. Utan att dra på för stora växlar på jämförelsen, så känns det lite som om detta är Bacharachs version av fjolårets bästa album, Teen Dream av Beach House.
Metals är som metallisk gyttja. De långsamt lertunga och förtrollande låtarna slamrar och bankar mot sin metalliska backdrop, och även om transportsträckan till viss mån är lång till briljans, hamnar Feist där till slut. Med så gott som samtliga tolv låtar. Genomgående är anslaget och ljudbilden mörkare och dovare än den lysande föregångare The Reminder (2007). Och tillsammans med Leslie Feists läckert spröda och fylliga röst, blir det en matchning utan dess like. Dessutom gör Feists förmåga att lyfta fram det sköra, utan att trilla in i en våpkostym eller tycka-synd-om-sig-själv-på-indie-vis, att det snarare blir värdigt och mäktigt i det sårbara.
Och jag förförs. Om och om igen.
(Bästa låtar: The bad in each other, Anti-pioneer, Caught a long wind)

Lyssna:
Feist – Metals

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: