ALBUMRECENSION: ANE BRUN – IT ALL STARTS WITH ONE

Känsligt, nervigt och sanslöst vackert är vad Ane Bruns nya album är för mig.

ANE BRUN It All Starts With One
(Balloon Ranger/Universal, 2011)
@@@@

Sensationella föregångaren Changing Of The Seasons (2008) är inget lätt alster att följa upp och istället för att luta sig tillbaka på det albumets storhet genom att göra en Seasons II, tar hon ett mäktigt och imponerande steg framåt för att bredda sitt artisteri. Men det ska sägas, första smakprovet Do you remember gjorde mig förbryllad, med sina trummor, rytmer och luftigt bombastiska arrangemang, mest för att jag personligen, idiotiskt nog, väntade mig en del två.
Först och främst. Viktigast. Alltid. Då och nu. Handlar det om att Ane Brun har skrivit ett gäng fantastiska låtar och visst kan dom slarvas bort i en över-, eller ja, varför inte i en underproducerad soppa, men producenten Tobias Fröberg har istället lyft dessa magiska pärlor till känsloladdade nervpiller som varvar mellan det där nakna, melankoliska uttrycket som är den Ane Brun vi är vana vid och med nya musikaliska rytmiska landskap, som är en ny inspirerande Ane Brun.
Det behövs bara inledande These days, med sin hypnotiska orgel och sina nerviga trummor, och jag retirerar. Eller Undertow, med sin meditativa pianoslinga och majestätiska körer som växer till ett übermäktigt crescendo. Jag faller igen. Och så fortsätter det. Låt efter låt. Med den finfina blandningen av singer/songwriter-traditionen och luftiga, rytmiska arrangemang, som lyfter hela albumet ytterligare ett snäpp. Alltid med Anes uttrycksfulla, känsliga och vackra röst som ett varmt hölje över de vackra arrangemangen.
En annan mäktig stund är What’s happening with you and him, som känns som ett klaustrofobiskt kammarspel ämnad för en teaterscen, men som lyckosamt blev en fantastisk flerbottnad poplåt.
Så om du vill bli förförd och förtrollad, så börjar allt med ett, It All Starts With One.
(Bästa låt: Undertow, These days, What’s happening with you and him)

Lyssna:
Ane Brun – It All Starts With One

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: