TV: VERA

Ikväll har en ny brittisk deckare premiär i TV4, nämligen Vera med fantastiska Brenda Blethyn i huvudrollen.

VERA
(ITV, Storbritannien, 2011)
Regi: Adrian Shergold m.fl.
Manus: Paul Rutman, baserad på Ann Cleeves romaner om DCI Vera Stanhope
I rollerna: Brenda Blethyn, David Leon, Wunmi Mosaku, Paul Ritter, Jon Morrison m.fl.
@@@

Den brittiska TV-deckarscenen har inte varit så värst spännande på senare tid med bl.a. urvattnade Inspector Lynley Mysteries, totalt meningslösa Midsummermorden och den ambitiösa, men tillgjorda Luther. Det känns lite som luften gått ur britterna efter Adam Dalgliesh, Cracker och Jane Tennisons segertåg. Men anar vi en liten nyantändning med kriminalinspektören Vera Stanhope?
De fyra, fristående 90 minuter långa avsnitten är baserade på Ann Cleeves romaner om DCI Vera Stanhope och det är en rätt ovanlig polishjältinna vi möter i det blåsiga, gråa, men på något sätt märkligt vackra landskapet Northumberland i nordöstra England. I första avsnittet undersöker Vera Stanhope tillsammans med sin unge inspektör Joe Ashworth ett besynnerligt mord på en 15-årig pojke, som blivit strypt och placerad i ett bad prytt med blommor och tända ljus.
Det här är en av de bättre söndagsmordmysdeckarna som britterna producerat på senare år, men den ligger fortfarande ljusår ifrån mästerliga I mördarens spår/Prime Suspect. För det handlar fortfarande om mysdeckare genom första säsongens alla fyra avsnitt och då blir det bara sådär lagom farligt, vilket jag kan tycka är nästan fördummande. Men här har dom tack vare den fantastiska miljön, habil regi och manus, och tillsammans med en engagerad skådespelarensemble höjt ribban en aning för kommande serier. Ja, kanske höjer dom den ytterligare inför säsong två av Vera, som kommer att börjas spelas inom kort.
Det som framför allt gör Vera uppfriskande är (inte ett dugg överraskande) Brenda Blethyn. Denna briljanta skådespelare går osminkad näst intill genom hela serien och tillsammans med hennes jordnära spelstil gör hon sin kriminalinspektör till en handgriplig, modig och nervig hjältinna, med ett oberäkneligt humör. Hon får bra uppbackning av übersnygga David Leon, som tar sig förbi sitt fagra yttre och visar sig vara en bra och intuitiv skådespelare. Värd att nämnas är även Gina McKee (Notting Hill, Tsunami: The Aftermath), som i första avsnittet gör ett sensationellt gästspel.
Vill du mysa lite lagom i takt med besynnerliga mord och en skönt vardaglig hjältinna, så är Vera en serie för dig, men inskaffa dig hellre Prime Suspect/I mördarens spår på DVD. Bara ett litet tips…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: