ALBUMRECENSION: LIL WAYNE – THA CARTER IV

Var helt oförberedd på att bli golvad av Lil Wayne av alla rapartister, men hans nionde album är exceptionellt bra.

LIL WAYNE Tha Carter IV
(Universal/ Cash Money)
@@@@

Har alltid tyckt att Lil Wayne varit alldeles för skränig, vulgär och oberäknelig, och det sistnämnda på helt fel sätt. På sin höjd har han för mig varit ett roligt och galet inslag som “featuring”-artist till andra artister. Men jag får omvärdera hela min bild av Dwayne Michael Carter Jr, i och med detta nionde studioalbum, som tog honom nästan tre år att sammanställa. Detta med anledning av bl.a ett åtta månader långt fängelsebesök pga vapeninnehav.
Huruvida det fängelsebesöket påverkat slutresultatet låter jag vara osagt, men Lil Wayne hade spelat in hela Tha Carter IV innan han fängslades, för att sedan vid frisläppet spela in materialet på nytt igen. Hur som haver, är albumet en ljuvlig explosion av blytunga beats, en perfekt dos av autotune, förkrossande personliga texter och ett näst intill oöverträffbart groove.
Det som får mig på fall är den ovanligt personliga tonen och då inte bara i texterna, utan även i produktionen och soundet som känns rätt traditionell i grunden, men tack vare en mörk backdrop och ett genomgående pulserande driv, blir albumet ett ovanligt vitalt stycke hiphop. Ja, han är fortfarande skränig, vulgär och oberäknelig, men på något märkligt sätt blir de egenskaperna tilltalande med den läckra inramningen. Och hela tiden känns berättarådran som den röda tråden.
Ta So special som exempel, ett perfekt hybrid av hiphop och soul, där Lil Wayne är mer spoken word än rap och John Legend förgyller med sin magiska röst. Eller ta President Carter, med sin förtrollande hook och spöklika körer, med Lil Waynes mässande om krig och politik i den fiktiva rollen som Amerikas president/monster/lönnmördare. Oemotståndligt.
Sen är det fullkomligt logiskt att kanadensaren Drake gästar på plattan, eftersom det var Lil Waynes skivbolag Cash Money som släppte hans mästerliga debut Thank Me Later ifjol och kommande Take Care. Han gästar i She will och jag vet inte om jag är förblindad av min förälskelse i Drake, men det låter fullkomligt fantastiskt. Men sen är inte Lil Waynes och Drakes sound så långt ifrån varandra, med sina sparsamma arrangemang och suggestiva uppbyggnad av låtar.
Som sagt, det är aldrig för sent att upptäcka en stor begåvning och suveräna Tha Carter IV sätter onekligen Lil Wayne på min hiphop-karta, tillsammans med favoriterna Nas, Kanye West, Drake och Common.
(Bästa spår: She will, So special)

Lyssna:

Lil Wayne – Tha Carter IV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: