ALBUMRECENSION: JAY Z & KANYE WEST – WATCH THE THRONE

Det kunde ha gått hur som helst, men resultatet är ett stycke läcker och känslig arenahiphop.

JAY Z & KANYE WEST Watch The Throne
(Def Jam/Universal, 2011)
@@@@

Med tanke på att Jay Z känts lite halvtrött på sistone, känns det här samarbetet som ett försök från herr Carter att blåsa lite nytt liv i sin karriär, genom den självlysande herr West. För om det är något Kanye är, så är det en stjärna och en förbannat begåvad sådan. Mycket och mån tillskriver jag den här skivans stryka och stabilitet till honom.
Singeln Otis, som förekom albumet, föll platt som en pannkaka. Det är bara en alldeles för långt utdragen sampling av Otis Reddings Try a little tenderness och jag kände mig efter det, helt ärligt föga inspirerad av samarbetet. Hade Jay Z dragit ner Kanye, istället för det motsatta? Men inte då. Inte på långa vägar.
Redan i öppningsspåret No church in the wild är jag beredd att gå ner på knä och tillbedja den Gud som behövs, för Herre i min låda, vad hypnotiskt bra det är. Kanye fortsätter med sitt enkla, framgångsrika knep att på ett smakfullt sätt återvinna och sampla gamla läckra soullåtar, med eller utan smurfmangeln och addera det med tunga beats. Och jag smälter som glass i solsken.
Jag är dessutom helt övertygad över att bakom den hårda, stiliserade och självcentrerade ytan, finns en liten teddybjörn, likt den han porträtterade på omslagen av sina första tre album. För hur annars lyckas du producera så känsloladdade och kontrastfyllda hiphopverk? Det är som dunderhonung. Mjukvaran inuti hårdvaran. Känslig arenahiphop.
Eller är han briljant manipulerande i sin cynism?
Visst, återfinns här en del trista, sexistiska upprepningar i texterna och en del pompösa och överarbetade arr, men känsligheten i övrigt väger upp. Som när herrarna tillägnar New day till sina ofödda söner, Kanye: Don’t want him to hated, all the time judged/ Don’t be like your daddy that would never budge. Även Jay Z blir uppenbart inspirerad av sin goda vän Kanye och känns ovanligt vital.
Men framför allt svänger det om Watch The Throne, tack vare ett genomgående berusande groove, inspirerande arrangemang och den uppenbart ledande begåvningen i sällskapet, Kanye West.
(Bästa spår: No church in the wild, New day)

Lyssna:

Jay Z – Watch The Throne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: