SPEEDO FILMFESTIVAL DEL 3

Ja, för ni trodde väl ändå inte att det var slut där. Nej, här kommer den tredje rapporten.

BIUTIFUL (Mexico/ Spanien, 2010)
Regi: Alejandro González Iñárritu
Manus: Alejandro González Iñárritu, Armando Bo, Nicolás Giacobone
I rollerna: Javier Bardem, Máricel Alvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella, Diaryatou Daff, Cheng Tai Shen m.fl.
@@@@

Iñárritu har hittills regisserat fyra filmer och med dessa fyra skapat en mäktig CV som få filmskapare kommer i närheten av. Eller vad sägs om Älskade hundar (2000), 21 gram (2003) , Babel (2006) och nu Biutiful? Älskade hundar fullkomligt stormade in i mitt filmmedvetande med sin uppbrutna berättarstil och detsamma gällde för de efterföljande två delarna i Iñárritus dödstriologi. I Biutiful tar han an den mer traditionella berättarordningen, men tappar inte på något sätt sin säregna hand och stil för regi och berättarkonsten. Här sätter han dessutom lyckosamt sensationella Javier Bardem i huvudrollen som Uxbal, en man som livsjonglerar med att vara en kärleksfull far, de illegala flyktingarnas vän, halvkriminell affärsman i Barcelonas  undre värld, samtidigt som han tampas med egna fysiska och psykiska hinder. Bardem är en av dom där skådisarna som har DET, oavsett vad dom tar sig an. En total närvaro och hängivenhet i sitt arbete, något som gör det både till en njutning och en plåga att följa Uxbals resa. Det är mörkt, skitigt, vackert och det är en stor stund för både Iñárritu och Bardem.

YOUNG VICTORIA (Storbritannien/ USA, 2009)
Regi: Jean-Marc Vallée
Manus: Julian Fellowes
I rollerna: Emily Blunt, Rupert Friend, Miranda Richardson, Jim Broadbent, Paul Bettany, Mark Strong m.fl.
@@

Det är gjord med finess och klass, allt är välskrivet och regisserat, precis som kan förväntas av dessa produktioner och även om filmen har ett visst underhållningsvärde, lämnar den tyvärr inga djupare intryck.
Emily Blunt spelar den unga blivande drottningen Victoria, som tampas med sitt lott i livet och samtidigt med den spirande romansen med den belgiske prinsen Albert (Friend). Och Blunt är den starkaste anledningen till att se filmen. För även om det är genomgående fina insatser, spelar unga Blunt skjortan av sina mer erfarna kollegor. Manuset är skriven av Julian Fellowes, som före denna bl.a. skrev manus till en filmfavorit, Gosford Park (2001) och efter denna skrev till en TV-favorit, Downton Abbey (2010). Men ska du se riktigt fina filmer om kungar och/eller drottningar, välj istället The King’s Speech  (2010) eller The Queen (2006).

FORGET ME NOT (Storbritannien, 2010)
Regi: Alexander Holt & Lance Roehrig
Manus: Mark Underwood
I rollerna: Tobias Menzies, Genevieve O’Reilly, Gemma Jones.
@@

Ibland är det riktigt skönt att se små okända filmer och även om denna lilla brittiska rulle, inte på något sätt går till historien, är det befriande att se filmer där spelytan inte tas upp av stora egon av vare sig regissörer eller skådisar. Filmen utspelar sig under knappa 24 timmar, där en man och en kvinna träffas och vi får följa deras gemensamma timmar under en natt och dag i London. Ja, det påminner starkt om Bara en natt (1995) och Bara en dag (2005), båda med Julie Delpy och Ethan Hawke. Men i övrigt kommer denna inte i närheten av vad de två Richard Linklater-regisserade pärlorna lyckades åstadkomma. Dessutom är lite lustigt att Genevieve O’Reilly, som gör den kvinnliga huvudrollen, påminner lite om Delpy. Hantverket är stabilt och stundom engagerande, men i slutändan lite tråkigt och lite lamt. Det bränner till ordentligt när finfina Gemma Jones gör entré i en scen mot slutet av filmen och då hajar även O’Reilly och Menzies till och där blir det plötsligt riktigt drabbande.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: