SPEEDO FILMFESTIVAL DEL 1

Tack vare en skadad häl har denna vecka bestått av enkom filmtittande och jag har numera en väldigt nära relation med min soffa. Viss separationsångest lär infinna sig på måndag, när det ska haltas till jobbet. Här första rapporten från veckans filmtittande.

ANIMAL KINGDOM (Australien, 2010)
Regi & manus: David Michôd
I rollerna: Ben Mendelsohn, Joel Edgerton, Guy Pearce, Luke Ford, Jacki Weaver, James Frecheville m.fl.
@@@@
Skönt befriad från filmstjärnor och alltför kända ansikten (ja, bortsett från alltid sevärde Guy Pearce) är detta australiensiska kriminaldrama, ett av dom mest isande och läskiga jag sett i genren. Efter att 17-åriga Joshuas (Frecheville) mamma dör av en heroinöverdos, bjuder hans bortstötta mormor Janine (Weaver), honom att flytta in hos henne. Han hamnar då mitt i ett av Melbournes mest ökända familjer, en familj kantad av droghandel och väpnade rån. Genren är beprövad och utnyttjad till maxgränsen, vilket gör att förväntningarna var inte så höga, men tack vare superb regi och manus, och en grymt begåvad skådespelarensemble, sticker denna ut ur mängden av kriminaldramor. Riktigt läskiga är Oscarsnominerade Weaver som matriarken Janine och som hennes äldsta son Pope, Ben Mendelsohn. Två isande, kyliga porträtt och det i en film som får mina nackhår att resa på sig flera gånger om.
EAGLE (Storbritannien/ USA, 2011)
Regi: Kevin MacDonald
Manus: Jeremy Brock, baserad på The Eagle of the Ninth av Rosemary Sutcliff
I rollerna: Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland, Mark Strong, Tahar Rahim m.fl.
@@@
Jag blev faktiskt positivt överraskad av den här filmen. Inga överdrivna mansgrisiga tendenser eller floskler, utan ett ganska stabil och engagerande actiondrama som utspelar sig år 140 e. Kr. och handlar om en ung begåvad romersk officer (Tatum), som satt som ett karriärmål att återvinna familjens heder och ära, efter det att hela den 9:e legionen försvann 20 år tidigare, då i ledning av hans far.
Att sätta skotske MacDonald i registolen skvallrar om kvalité. Mannen som gett oss The Last King of Scotland och filmatiseringen av State of Play, fortsätter att visa begåvning, även om det här inte går till historieböckerna. Channing Tatum varnar om träaktig skådespeleri, men överraskar mig i slutändan och Jamie “favorit-sedan-Billy-Elliot” Bell, fortsätter att växa upp på vita duken med den äran.
YOU AGAIN (USA, 2010)
Regi: Andy Fickman.
Manus: Moe Jelline.
I rollerna: Kristen Bell, Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver, Victor Garber, Betty White, Odette Yustman m.fl.
@@@
Kan lugnt säga att jag hade dömt ut den här filmen innan jag ens sett förtexterna. Ämnad för en sågning pga sina övertydligheter, sitt överspel och sin allmänna tarvligheter. Men ack, vad jag bedrog mig. Istället charmades jag av den här komedin, tack vare sin värme, ärlighet och finfina skådespelarensemble. Marni (Bell), har en framgångsrik karriär inom PR och har helt uppenbart lagt tonårsår som mobbad och utstött bakom sig. På väg till sin brors bröllop, får hon till sin stora skräck, reda på att kvinnan han ska gifta sig med, är hennes ärkefiende från mobbningsåren. Ni hör ju; ämnat för dramatik i komediklassen. Och allt är gjort med sådan generositet och finess, att jag retirerar och skrattar högt och ofta. Förutom att det är ljuvligt att se Jamie Lee Curtis och Sigourney Weaver i subtila närkamper där båda får visa sina komiska begåvningar, så är Kristen Bell “a force to be reckon with”. En oerhört begåvad och fysisk skådespelare, som höjer denna film ytterligare ett snäpp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: