FILMRECENSION: I RYMDEN FINNS INGA KÄNSLOR

En svensk dramakomedi där huvudrollen har Aspergers? Otippat ja, men det är charmigt och välspelat.

I RYMDEN FINNS INGA KÄNSLOR
(2010, Sverige)
Regi: Andreas Öhman
Manus: Andreas Öhman och Jonathan Sjöberg
I rollerna: Bill Skarsgård, Martin Wallström, Cecilia Forss, Lotta Tejle m.fl.
@@@

Svensk dramakomedi kan bli hur plumpt och katastrofalt som helst. Inte för att vi inte klarar av det, men snarare att det är lätt att blicka åt filmlandet i väst, istället för att använda det egna filmspråket. I I rymden finns inga känslor har det gjorts lite både och. Sen att varva komiska inslag med djup svärta kan också det bli hur plumpt och klumpigt som helst, oavsett sida av Atlanten, men här håller teamet storyn på rätt sida av snedsteget.
18-åriga Simon, som lever med Aspergers syndrom, flyttar in hos sin bror Sam och dennes flickvän, när boendet hos föräldrarna inte fungerar enligt Simons välplanerade/inrutade liv. Det blir åter en fnurra i Simons schemalagda liv, när Sams flickvän gör slut och hela hans liv vänds upp och ner.
Bildspråket är finurligt, lekfullt och gjord med en enorm värme. Samtidigt som Simons välorganiserade vardag får en komisk filmisk ton, lyckas Öhman ändå skapa förståelse och respekt för Simons behov av rutiner och trygghet, oavsett hur autentiskt detta är eller ej. God hjälp på traven har han av Bill Skarsgård som Simon, som gör ett finfint porträtt och är onekligen en skådespelarkraft att räkna med.
Vissa scener gränsar lite för nära humor för sakens skull och då förloras fokus, men det är bara en liten parantes i sammanhanget. Det är trots allt ett rappt tempo rakt igenom och filmen genomsyras av en enorm charm, mycket tack vare genomgående fina skådespelarinsatser och generös regi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: