FILMRECENSION: BURLESQUE

Suck! När ska den här filmstandardmallen skrotas och ge plats för mer nyskapande idéer? Snart, hoppas jag, helst i det förra årtiondet.

BURLESQUE
(USA, 2010)
Regi: Steven Antin
Manus: Steven Antin & Diablo Cody
I rollerna: Cher, Christina Aguilera, Stanley Tucci, Eric Dane, Cam Gigandet, Alan Cumming, Kristen Bell m.fl.
@

Om det någonsin hade behövts brännas en manual för hur en musikalfilm ska göras, hade den brasan behövts tändas långt innan den här filmen sattes i produktion. Den här filmen följer varenda liten mall, regel och stöpt form, som använts i tusen och åter tusen filmer i och utanför den här genren. Det finns inte en innovativ paljett, inte ett revolutionerande danssteg eller det som framför allt hade behövts, ett nyskapande manus, så långt mitt musikalöga kan nå. Ja, det är visserligen synd och skam att detta ens kallas för musikal, men so be it.
Den som är ute efter burleska dansnummer får sitt lystmäte, men jag sitter och saknar klass. Och ska det göras en hommage på säg Cabaret, gör det med lite finess. Kulmen nås när duktiga Alan Cummings, i en otacksam roll, gör en lam Two ladies-ripoff. Då blir jag bara irriterad. En inte så oäven Aguilera visar att hon kan agera, men även som popartist är hennes vulgoimage lite over-the-top för mig. Så hon är som handen i handsken i burlesktemat.
Men nej, det funkar inte för mig över huvudtaget. Nej, inte ens musiken är tillräckligt bra. Känns bara som avdankade, bortglömda låtar som dammats av när Aguilera plockades in. Gäsp, gäsp och åter gäsp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: