ALBUMRECENSION: BEYONCÉ – 4

Fantastiskt begåvade ms Knowles fjärde album är i teorin en duktigt utfört hantverk, men i praktiken rätt trist.

BEYONCÉ 4
(Sony, 2011)
@@

Det är absolut ingen tvekan om att den här kvinnan är begåvad som få och hennes liveframträdanden visar vilken stor artist hon är, men hennes hittills tre album har ännu inte visat prov på denna storhet. Inte heller album nummer fyra lyckas med den bedriften.
Det här är hennes första album efter att hon sparkade sin pappa från sin managertjänst och det har snackats om första vuxenplattan, om 30-årskris och om balladskivan. Allt det är det också, men gnistan saknas. Visst, det är en suverän produktion och det har tydligt lagts fokus på hantverket. Det är stort, svulstigt, pampigt, men ack så tråkigt. I slutändan är inte låtarna tillräckligt bra och då hjälper inte en bra produktion eller en mäktig sångerska. Det stannar oftast vid halvljumma ballader (I was here) eller urtrist hejaklacksledarpop (Run the world (Girls)). Ska du göra vuxen popsoul, krävs låtar av en helt annan kaliber. Mina tankar går till Whitney Houstons debutalbum från 1985 som också gav hennes karriärs finaste stunder och där snackar vi klass.
Men på 4 får hon i alla fall till en fullträff. I miss you, skriven tillsammans med Frank Ocean och Shea Taylor, är en läckert sparsmakad och suggestiv soulballad, som med sin nakna, tunna synthmatta tuffar på utan floskler eller pretentioner. Bara som en rak och ärlig soulvisa om saknad. Lysande!
(Bästa spår: I miss you)

Lyssna:

Beyoncé – 4

Men lyssna hellre på:

Whitney Houston – Whitney Houston

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: