TV: GAME OF THRONES

Efter ett välbehövligt stiltje är jag nu tillbaka på lite sparlåga och startar med ett inlägg om fantasyserien Game Of Thrones.

GAME OF THRONES
(HBO, USA, 2011)
Regi: Tim van Patten, Brian Kirk, Daniel Minahan, Alan Taylor
Manus: David Benioff (skapare), D.B. Weiss (skapare), Bryan Cogman, Jane Espenson, George R.R. Martin (som även skrivit böckerna)
I rollerna: Sean Bean, Lena Headey, Mark Addy, Michelle Fairley, Nikolaj Coster-Waldau, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Sophie Turner, Maisie Williams m.fl.
@@@@


Jag har aldrig varit något fanatiskt fantasyfan och i vissa fall, ej heller riktigt förstått tjusningen i det, men om det handlar om att fantasyfilmerna blivit bättre eller om jag bara har nötts ut, för nu är jag lite av en hängiven beundrare. Framför allt när det är mustigt och färgstarkt, såsom i Sagan om ringen-triologin eller som här, i Game Of Thrones.
Första säsongen av serien är baserad på George R.R. Martins roman med samma namn, ur romanserien A Song Of Ice And Fire, vars femte bok A Dance With Dragons, släpps i dagarna i USA. Och det är verkligen inget kammarspel som HBO tagit sig an. Det här är svulstigt, dramatiskt och ibland känns det som om sömmarna håller på att spricka för att serien är så sprängfylld av intriger, vändningar och överraskningar. Men även om det helt rättfärdigt är storslaget med maktkamper, drakar, övernaturliga väsen, det onda och det goda, så är ändå agerandet förlagt som i ett kammarspel. Ett väldigt effektivt och tjusigt grepp. Och enormt berondeframkallande.
Storyn då? Det är lite svårt att kortfattat beskriva den, risken är överhängande att inlägget blir milalångt och alldeles uttömmande. Men hur som haver, den kretsar kring lord Eddard Stark (Bean) och hans familj, som tack vare en god relation med kung Robert (Addy) blir erbjuden att bli kungens högra hand och han tackar även ja, trots inre motsättningar. Genom att tacka ja till tjänsten blir han även indragen i ett intrikat politiskt spel, där bl.a. kung Roberts fru drottning Cersei (Headey) har en nyckelroll tillsammans med sin tvillingbror Sir Jamie (Coster-Waldau).
Lägg då till ett handfull sidostorys med bl.a. övernaturliga inslag som håller hela karusellen levande och vaket. Förutom tajt och välsvarvad regi, som håller berättelsen och flödet intakt, översköljs vi av genomgående finfina rollprestationer. Några extra shout-outs vill jag ge. En till suveräna Peter Dinklage, som spelar Tyrion Lannister, bror till drottning Cersei och Sir Jamie. Ett stort porträtt av en liten man. Min andra går till Michelle Fairley för sin tolkning av Catelyn Tully Stark, lord Starks fru, vars porträtt går långt förbi den stereotypa hustrurollen och hon fyller ut sin kostym med en enorm pondus och värdighet.
Sen har rollbesättarna gjort ett fantastisk jobb med barnskådespelarna som är alla grymt imponerande och generellt är det ett vinnande grepp att övervägande delen av skådisarna är britter, med några undantag, såsom Dinklage, som är amerikan och dansken Coster-Waldau (överraskande bra!).
Så har du den minsta uns av intresse för fantasygenren är det här en serie att följa och bli förälskad i. Det blev jag, så nu väntar jag ivrigt på den inplanerade andra säsongen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: