ALBUM: JILL SCOTT – THE LIGHT OF THE SUN

Efter en del skådespelarjobb, som bl.a. i Damernas detektivbyrå, är nu Jill Scott tillbaka med ett efterlängtat album.

JILL SCOTT The Light Of The Sun
(Warner Bros, 2011)
@@@

Älskar, älskar, älskar den elva år gamla debuten Who Is Jill Scott? Words And Sounds, Vol. 1 och husgudinnan har hållit ovanligt hög nivå på de efterföljande två albumen. Så inte för inte var förväntningarna rätt så höga inför album nummer fyra och dom infrias tyvärr inte helt och hållet.
I öppningsspåret Blessed visar Scott vad som gör henne så fantastisk. Osentimentalt och vackert sjunger hon om vad som gör henne lyckligt lottad i livet. Något som lätt skulle kunna bli smetigt och olidligt, blir istället värmande och inbjudande. Den känslan glider in i den ljuvliga Anthony Hamilton-duetten So in love, där hon åter igen levererar känslan av eufori utan att krångla in sig i sockersöta eller klibbiga känsloyttringar. Som det oemotståndliga talsticket som får mig på fall gång på gång på gång.
Det som albumet tappar fart och fokus på, är när spåren övergår till vad som kan liknas vid en jamsession. Det blir konturslöst och flyter mest omkring, visserligen på en väldigt stabil och snygg grund, men det känns som Scott tappar tråden och mest längtar hem till sonen.
Emellanåt tar hon sig i kragen och levererar. Som i Hear my call. Avskalad och känns nästan lite ofärdig, men det är samtidigt i stillheten och det råa som spänningen skapas. Och hon sjunger så vackert, så vackert. Eller Making you wait. Hon lyckas skapa känslan av otålighet och frustration med så enkla medel och jag förälskar mig på nytt i Jill Scott.
För oavsett hur lösa trådar hon rör sig med musikaliskt, är hennes röst, texter och tajming fortfarande majestätiska. Ingen underdrift. Lyssna bara på Womanifesto. Mäktig! Så trots mina förbehåll och invändningar, och det faktum att det aldrig blir dåligt, kommer albumet att förgylla sena sommarnätter med sin värmande och inbjudande soulstrålar.
(Bästa spår: So in love, Hear my call)

Lyssna:

Jill Scott – The Light Of The Sun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: