ALBUMRECENSION: TIMBUKTU – SAGOLANDET

Mohammed Ali, Fintelligens och nu Timbuktu. 2011 visar sig bli ett riktigt bra hiphopår.

TIMBUKTU Sagolandet
(EMI)
@@@@

Har varit rätt kluven till Timbuktu och hans rapstil, som alltmer gränsar till någon slags sångrap. Visserligen alltid musikaliskt, men det något med hans signifika stil som inte landat rätt hos mig. Nu vet jag inte om det handlar om utnötning eller bara att han hittat rätt på sitt åttonde album, för plötsligt charmas jag istället för att tröttna.
Första singeln Dödsdansen landade som en smärre bomb, med sitt oemotståndliga tempo och driv, vilket fick mig att haja till och det slutar inte där på något sätt. Han har hittat en väldigt generös ton rakt igenom och utan för dess skull ge vika för sin integritet. Det är allt från tungt allvar i Malmö, där han hårt och skoningslöst granskar sin älskade hemstad i sömmarna, till att han blottar sitt krossade och bittra hjärta i Resten av ditt liv.
Och jag tror det är där han hittar rätt hos mig med det nya materialet. Han blottar sig och fegar inte ur. Oavsett hur bitter, krossad, förbannad eller kär han må vara, så ska det ut. Det är ur den askan han får till sina fullträffar, för det är ingen av de tolv låtarna som ramlar ur ramen.
Sen är den musikaliska inramningen oemotståndlig, med sina Timbaland-flörtar i självrannsakandet i titelspåret Sagolandet, de sköna latinorytmerna i Livets samba eller soulbaddade Ord och fler visor, där Skånes nya soulhopp Albin Gromer gästsjunger.
Det är blandningen de självrannsakande och blottande texterna tillsammans med den läckra musikaliska genrehybriden som får Jason Diakté att hitta hem hos mig med Sagolandet.
(Bästa spår: Dödsdansen, Kapitulera)

Lyssna:

Timbuktu – Sagolandet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: