SCEN: DV8 PHYSICAL THEATRE – CAN WE TALK ABOUT THIS?

Kompaniets superba dansare lyfter denna pratiga dansdokumentär.

DV8 PHYSICAL THEATRE Can We Talk About This?
Dansens Hus, Stockholm
Regi: Lloyd Newson
Koreografi: Lloyd Newson och dansarna
@@@

Lloyd Newson startade DV8 1986 och har sedan dess skapat 16 dansverk där han blandat dans och teater på ett sällsynt lyckat sätt. Kompaniet har turnerat flitigt världen runt och har även gjort fyra prisbelönta dansfilmer, varav Enter Achilles är den personliga favoriten.
Sist dom besökte Dansens Hus var det i To Be Straight With You, ett politiskt brännbart tema om religion och homosexualitet. Nu bjuds vi på en förhandsvisning av Can We Talk About This?, som Dansens Hus är medproducent till och vars officiella premiär kommer att ske på Sydneys Operahus i augusti. Lite grann känns det som en fortsättning på det politiska temat på föregångarverket och här behandlas censur, religion och islam, där idéerna är hämtade ur händelser såsom bokbrännandet av Salman Rushdies Satansverserna 1989, mordet på holländska politikern Theo van Gogh och Mohammedteckningarna i danska Jyllands-Posten.
Lloyd Newson och kompaniet har gjort ett exceptionellt djupgående researcharbete och en stor mängd av intervjuer, som bygger basen på den här dansdokumentären. För ja, det är helt klart en dokumentär, på gott och ont. För där dansarna är magnifika i sina integrerade verktyg, kroppen och rösten, hamnar jag in i en konflikt. Det blir mer undervisning och jag stundom glömmer bort att jag tittar på dans. Eller det kanske är meningen? Nej, det är nog inte meningen att dansen får en biroll. Det pratas och pratas, dom nästintill pratar sönder dansen och jag längtar efter dans utan prat. Med det sagt, dansarna är exceptionella och det finns ingen tvekan eller osäkerhet, utan bara ren berättarglädje och det är även dom som lyfter det dokumentära materialet. Det är lite av samma problematik som jag tyckte To Be Straight With You led av.
Men visst, den här typen av politisk danskonst behövs och behöver spridas, för oavsett vad jag tycker om innehållet som sådant, skapas det förhoppningsvis dialog och samtal kring ämnen som konstnärlig censur, pressfrihet och mångkulturell politik.

Här nedan kan ni se smakprov ur det förra stycket To Be Straigth With You.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: