FILMRECENSION: X-MEN – FIRST CLASS

X-men utan Hugh Jackman och Ian McKellen, är det något att ha? Svaret är nja.
X-MEN – FIRST CLASS
(USA, 2011)
Regi: Matthew Vaughn
Manus: Ashley Miller, Zach Stentz, Jane Goldman & Matthew Vaughn
I rollerna: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, January Jones, Nicholas Hoult m.fl.
@@
Nej, jag påstår inte på något sätt att Jackman och McKellen är enda anledning till att X-men skulle funka, men deras insatser i de tidigare filmerna har för mig blivit signifikativt för en X-men-film. Sen är dom två första filmerna riktigt bra och även om de efterföljande filmerna aldrig riktigt ville sig, så är jag ändå grymt förväntansfull inför en ny rulle i serien. Denna är en prequel, den utspelar sig mao före första filmen och handlar om hur det kom sig att mutanterna inte lever öppet bland människor och döljer sina begåvningar.
Fokus läggs på relationen mellan Charles Xavier (McAvoy) och Erik Lehnsherr/Magneto (Fassbender). Dessa två begåvade mutanter, med vitt skilda bakgrunder, möts i vuxen ålder och blir vänner, för att sedan med CIA:s stöd börja sökandet efter andra mutanter. 
Jag vet inte riktigt vad det är, men filmen står och stampar på samma fläck under stora delar av sina 2 timmar och 13 minuter. Det börjar visserligen lovande med de olika bakgrundsstorys och det är hela tiden elegant, snitsigt och fantasirikt, men jag sitter och längtar efter den där smällen, TKO, ja, eller nåt för att få mig att haja till i biosalongen. Men den kommer aldrig och jag känner en annalkande besvikelse ligga på lut. Är det måhända så enkelt att min X-men-kvot är fylld, för jag blir inte längre lika nyfiken på vad som komma skall?
En bidragande orsak är också att övervägande skådespelarinsatser lämnar mycket kvar att önska. Det är inte direkt dåligt, men känns överlag rätt oengagerat och lamt. Den enda som verkligen sticker ut och gör det hela sevärt är Michael Fassbender. Denna tysk-irländare har via fantastiska insatser i bl.a. Fish tank, Eden lake och Inglourious Basterds visat prov på stor skådespelarkonst och fortsätter härmed att fascinera och engagera mig i rollen som den blivande Magneto. Han lyfter varenda scen han är med i.
Begåvade James McAvoy känns lite brådmogen på något sätt i sin tolkning av professor Xavier och känns inte helgjuten, men den stora besvikelse blir tyvärr Jennifer Lawrence, som var fullkomligt briljant i Winter’s bone, men blir här trots sin naturliga grace som Mystique/Raven, bara platt och snygg. 
Och nej, helt utan Hugh Jackman blir jag inte, även om det handlar om en liten, klart roande cameo-roll. 
Visst funkar filmen på en slö lördageftermiddag, men jag hade väntat mig mer och tar nog istället fram den första X-men-filmen, som fortfarande är i särklass den bästa i serien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: