ALEXANDER MCQUEEN – SAVAGE BEAUTY

Metropolitan Museum of Art i New York bjuder på en maffig modeutställning av Alexander McQueens fantastiska kreationer.

ALEXANDER MCQUEEN 
Savage Beauty
Visas t.o.m. 31 juli på Metropolitan Museum of Art, New York’
@@@

Det som slår mig först och främst med denna mäktiga utställning är hur omfattande den är och vilket exceptionellt fint arbete som utställarna lagt ner på utställningen. Likt McQueens design, har utställningen en värld förbi själva plaggen och liknar snarare något hämtat ur en performance eller en installation. Det är genomtänkt in i minsta detalj, med scenografi, musik och stämningar lagda kring de olika teman som präglade designern genom sina alldeles för få yrkesverksamma år. Visst tar folkhavet på utställningen lite udden av upplevelsen, men jag kämpar mig igenom med gott humör.
Att se på McQueens kreationer är lite som att kliva in i en fantasirik, skruvad och sjuk hjärna, som känns så gott som helt gränslös. Det finns ingenting som är bisarrt nog för att fästa på ett plagg eller utsätta beskådarens öga för. Oavsett om det är vackert eller ej, är det alltid med en enorm värdighet. Det säger inte lite, med tanke på hur skruvade plagg han designade.
I den gotiska delen av utställningen får jag en av de starkaste upplevelserna, det i en klänning gjord på svarta ankfjädrar, ur höst- och vinterkollektion The Horn of Plenty från 2009/2010. En kollektion där han lekte med haute couture-formen på sitt eget lilla pikanta sätt. Fåglar och fjädrar var något McQueen ofta återkom till i sina kreationer.
Och nu kommer jag till det svåra i det här inlägget. Att beskriva det jag såg. Jag stod och stirrade, som om jag var fastnaglad i golvet. Vet inte riktigt hur länge, men jag kunde inte slita blicken från den vackra kreationen. Så jag väljer att använda ett citat som designern själv sa om kollektionen.
It is important to look at death because it is a part of life. It is a sad thing, melancholy but romantic at the same time. It is the end of a cycle – everything has to end. The cycle of life is positive because it gives room for new things.

Men det som också slår mig i McQueens kläder är hur motsägelsefull han var och den dubbeltydigheten har jag svårt att skaka av mig, när jag sett klart utställningen. Det handlar om McQueens ord om hur han vill visa kvinnor i starka maktpositioner genom sina plagg, men samtidigt är övervägande delen av kreationerna strängt hållna i vad som kan liknas vid korsettliknande klädfängelsen, som ibland mynnar ut i taggtrådsliknande smycken kring hals, eller polokragar som kanske utstrålar makt, men inte så mycket frihet. Makt och frihet är för mig på något plan sammanlänkade och det är det genomgående inte här. Allting är väldigt tjusigt och snillrikt, ja, men jag känner mig kvävd.
Kan ha att göra med att de ansiktslösa skyltdockorna gjorts än mer ansiktslösa, genom att döljas bakom heltäckande hattar och mössor. Åter igen, tjusigt och snillrikt, men kvävt.
Förutom klänningen ovan, så är det McQueens patriotiska hyllning till hemlandet Skottland, i utställningen kallas den delen Romantic Nationalism som berör mig starkast. Där infinner sig den mäktiga kombinationen av makt och frihet i en vacker symbios.
Allt som allt, trots mina invändningar, är det en mäktig upplevelse och får inte missas om du befinner dig i New York i sommar. Se mer här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: