ALBUMRECENSION: LADY GAGA – BORN THIS WAY

Komplett med extra allt, smäller Lady Gaga till med ett lysande stycke monsterdisco på sitt tredje album.

LADY GAGA Born This Way
(Interscope/Universal, 2011)
@@@@

Tanken verkar inte ha varit att vända belackarna, utan snarare att köra över dom med mäktig, överarbetad och full-throttle-pop, sittande på en disco-Harley. Nej, subtilitet har aldrig varit Lady Gagas styrka och även om jag är ett fan av less is more, så finns det något väldigt befriande i Gagas överdimensionerade ambitioner. På hennes tredje (eller andra, beroende hur du räknar) album har nu äntligen hennes musik till viss mån hunnit ikapp med hennes artistiska galenskap. Nej, hitlåtarna går inte att förneka, men på det stora hela har innehållet på albumen varit sällsynt platt och låtarna ovanligt lama i jämförelse med hennes sceniska jag.
Men nu känns det som om något har lossnat, för på Born This Way är melodierna oväntat starka och arrangemangen till stor del kompatibla med hennes grande persona. För att inte tala om det pulserande discobeatet, som redan i maffiga öppningsspåret Marry the night förtrollar mig med sitt Gaga-venom. Det är det här jag har väntat på. Äntligen ett discomonster som är värdig sin köttklänning!
Sen radas dom upp, monster efter monster. I samtliga fall maxas det från alla håll och en annalkande mättnadskänsla hotar, men melodierna och arrangemangen är alldeles för oemotståndliga för att lättvindigt kunna avfärdas. Med den starka basen blir de skruvade musikaliska inslagen, såsom operasångintro, tysk talsång och hårdrocksriff, bara ljuvligt kitschiga kryddor på Gagas disco-Harley.
Ett av albumets absoluta höjdpunkter är Goverment hooker, där den minimalistiska discoelectromattan har hittat en perfekt älskarinna i Gagas hypnotiska vampsång. Som en extra bonus får vi Gagas livvakt Pete som gästsjunger, eller ja, gästtalar. Galet bra!
De flesta av låtarna, däribland nämnda Goverment hooker, har Gaga skrivit och producerat tillsammans med Fernando Garbay och DJ White Shadow, och vilket team sen. Här har Gaga hittat ett dreamteam, som onekligen plockar fram det bästa ur henne. Som melankoliska Bloody Mary, Maria Magdalena sett ur Gagas ögon, eller suveräna singeln The edge of glory, komplett med vulgärt/charmigt/kitschigt saxofonsolo som hämtat direkt ur 1985, ironiskt nog framfört av Clarence Clemons. Sen har vi Fashion of his love, ett glimmrande 80-talskaramell, som skickar lyckoendorfiner genom hela min kropp, såsom Madonna gjorde sent 80-tal och tidigt 90-tal.
Även RedOne får in en riktigt lyckoträff Scheiße, ljuvlig tysk vulgodisco och ja, t.o.m. svaga Judas, signerad av samme svensk, får lite upprättelse i albumsammanhanget.
Det här kom lite som en överraskning, men som sagt monstren radar upp sig och jag känner mest kärlek och stark längtan att slunga mig ut på det närmaste dansgolv, med hela Born This Way-albumet pumpandes i högtalarna.
(Bästa spår: Goverment hooker, Marry the night, The edge of glory)

Lyssna:

Lady Gaga – Born This Way

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: