KONSERTRECENSION: RAPHAEL SAADIQ PÅ GÖTA KÄLLARE

Tisdagkvällen på Göta Källare förvandlades till en het, soulig afton i sällskap av suveräne Raphael Saadiq.

RAPHAEL SAADIQ
Förband: Samson For President
Göta Källare, Stockholm, 3 maj 2011
@@@@

Först några ord om uppvärmaren Samson For President, som bokstavligt talat skapar musik på scenen, och fyller sina låtar med så mycket att det i slutändan blir alldeles för mycket. Begåvning finns där onekligen, men hans enmanssoul blir enkom ansträngd och tyvärr fabricerad. Han hade vunnit på skala av både i skapandet och sin sång, som liknar pretentiös, vokal onani. Synd på rar soulärta.
När sen Raphael Saadiq, en av få nutida arvtagare till klassiska soulartister som Stevie Wonder, kliver in på scenen och öppnar med Staying in love, blir det så tydligt vad det hela handlar om. Svängig rhythm ‘n’ blues som bara är, tack vare ett kompetent band och Saadiqs passion för sitt hantverk. Plus det faktum att Raphael Saadiq är en suverän sångare och entertainer.
Efter den svängiga öppningen radar han upp Heart attack, Radio och ett trelåtarsmedley från The Way I See It, i form av 100 yard dash/Sure hope you mean it/Keep marchin’ och kvällens party är onekligen igång. Ingenting i världen får mig att stå still. Senaste albumet Stone Rollin’ utgör stommen och dom sexiga bluesdrivna låtarna blir t.o.m. strået vassare live. Heta titelspåret och snygga Just don’t är så grymt snygga live att jag baxnar.
När det publikfriande Lucy Pearl-låtarna Dance tonight och Don’t mess with my man dyker upp, tappar jag personligen lite fart. Hade hellre sett fler låtar från någon av Saadiqs superba soloalbum eller varför inte lite Tony! Toni! Toné!… Men visst publiken går igång på dessa, så jag ska kanske inte klaga. Och att få igång publiken, det är han expert på. Det sjungs, det klappas och Saadiq underhåller/leder oss med lätt och ledig hand.
Ja, fler låtar. Som min vän Jesper helt korrekt påpekade, hade Saadiq lätt kunnat flika in fler låtar, istället för det långa instrumentalpartier som bandet ges tillfälle att glänsa i (läs: musikerorera). Förmodligen är det musikern i Saadiq, som vill ge sina kollegor extra utrymme. Men där är enda gången under konserten som jag helt tappar intresset och enbart väntar på att Saadiq åter tar plats vid micken.
För det ska inte glömmas bort i sammanhanget att Saadiq är en fantastisk sångare. Den lilla rösten han besitter är varm, uttrycksfull och fullkomligt pålitligt. Han kör på rak soulkänsla. Inget onödigt wailande, ingen röstonani eller överarbetad teknisk ekvilibrism, han bara vilar trygg och säker på sin känsla och teknik. Som i Be here och Good man. Fullkomligt ljuvligt! 
När han sen avslutar kvällen med Over you och favoriten Go to hell är lyckan komplett. Han har bjudit oss på stor underhållning, artisteri och soul, vilket fick denna kalla majtisdag att sluta i en varm, musikalisk omfamning.


Lyssna på Raphael Saadiq på Spotify.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: