SUVERÄN HIP HOP-DEBUT MED MOHAMMED ALI

Det är bara att retirera till förmån av Mohammed Ali, som levererar ett högaktuellt och suveränt debutalbum.

MOHAMMED ALI Vi
(Bad Taste Records, 2011)
@@@@

Ska erkänna, gratisalbumet/mixtapen Processen som släpptes på internet två år sedan, missade jag helt och hållet, så debutalbumet Vi är mitt första möte med Mohammed Ali och jag får bara ta till reträtt. För det här är sjukt bra. Ett så homogent och komplett hip hop-album, som dessutom är på svenska, är alldeles för sällan vi får uppleva.
Vemodiga Intro (Reflektioner) öppnar albumet med sin förhäxande pianoslinga, himmelska beats och sång av Kristin Amparo, och mer än så behövdes inte för att fånga mig. Redan här sätter killarna också sin politiska agenda på pränt och det är högaktuellt. Mer angelägen musik kan vi inte hitta eller lyssna på i dagens Sverige och detta behövs och måste spridas över land och rike.
Jag blir översköljd av starka melodier och beats som sitter som ett smäck från första anslaget. Dessa sätter snabbt nivån och några låtar in på plattan blir jag nervös att det inte kommer att hålla hela vägen hem, men min oro visar sig vara helt obefogad. För debuten är fylld av starka låtar. Arren är läckra och enkla med snygga sång- och körpålägg, varvat med sköna samplingar och allt är inbäddat i ett vemodigt, organsikt ljudtäcke. Och just det vemodiga ger en perfekt balans till de politiska texterna.
Texter som är ursprungna ur ilska och orättvisor, kommer dock ut i ett konstruktivt och hoppfullt ljus. För det finns ingen bitterhet hos Ali och Mohammed, bara tro på framtiden. Oavsett om det handlar om segregation, kriminalitet eller svårigheten om att ta sig ut ur förorten, allt är med berättandet i fokus och iklätt en sällsynt värdighet.
Bland de fina gästsångarna märks förutom Kristin Amparo, även känsliga Asha Ali i Kan någon ringa (211) och Robert Athill i Himlen. Men det är till hundra procent Mohammed Alis album. Ett hip hop-album som du kan bära med dig långt in i 2011 och mer därtill.
(Bästa spår: Sista resan, Intro (Reflektioner))

Lyssna:

Mohammed Ali – Vi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: