OEMOTSTÅNDLIG KLUBBSNUSK MED BRITNEY SPEARS

Porrpop. Whitetrashdisco. Tuggummifunk. Kär genre har många namn och vem bättre lämpad för uppgiften än Britney Spears?

BRITNEY SPEARS Femme Fatale
(Sony, 2011)
@@@@

Albumet Blackout (2007) som var en oväntad musikalisk fullträff var samtidigt kantrad av personliga sammanbrott och det var där någonstans i den poppigaste och svartaste av skärseldar som Britney Spears hittade en musikaliskt uttryck som passade henne som lådan till Pandora. Lite som sex och sorg i samma paket. Med förra Circus (2008) gick andan ur lite grann och den kändes lam, men levererade samtidigt fantastiska If U seek Amy och en av de senaste årens vackraste kärlekslåtar, den mörka Unusual you.
Här läggs det ingen krut på uppbyggnad, här är det fullt fräs från första stönet och singelspåren avverkas direkt. Tur är väl det, för Till the world ends och Hold it against me blir omsprungna snabbare än dom hinner andas ut efter Britney-manglet. För på plattans tredje spår Inside out, en suggestiv, gyttjetung midtempoballad om göra-slut-sex, då bränner Brittan till ordentligt i en läckert, skitig produktion och efter det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med.
Bloodshy & Avant som hittills levererat hennes karriärs bästa låtar i form av Toxic, Piece of me och Unusual you, ger oss How I roll, plattans mest originella låt, men som enligt mitt tycke fastnar i just det, att vara originell, medan låten är för svag. Då är deras andra bidrag Trip to your heart bättre.
Mest överraskande är dock det faktum att will.i.am. från avskyvärda Black Eyed Peas levererar en av plattans tyngsta låtar, Big fat bass. Ett oemotståndligt pumpande, pulserande och knorrande på en repetativ eurohousematta, som är starkt beroendeframkallande. Där igen, hittar producenten det tilltalet som passar Britney bäst; skitig klubbsnusk med tunga beats och ett partyröj utan dess like.
Det som slår mig är hur bra låtarna faktiskt är och det är bara att konstatera att antingen har hon fantastiska rådgivare (läs: Max Martin) eller så har hon en unik känsla för starka poplåtar. Eller som Anders Nunstedt skrev i Expressen: En bra låt är en bra låt är en bra låt. Så underskatta aldrig styrkan av en poplåt eller för den skull, Britney Spears.
(Bästa spår: Inside out, Big fat bass)

Lyssna:

Britney Spears – Femme Fatale (Deluxe Version)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: