MELODIFESTIVALEN 2011 – FINALEN

Danny eller Eric Saade? Klassisk schlager eller pinsam duracellschlager? Dagis-hiphop eller rockabilly-light? Tatueringar eller botox? Gul kräkskaftan eller blå “plain-old-wardrobemalfunction”?

Vi börjar närma oss slutet på årets melodifestivalcirkus och med tanke på att årets finallåtar är svagaste sedan mannaminne, där saknaden efter Loreen, Love Generation, Christian Walz och Try again (låten, inte Dilba) är påtaglig, blir finalkvällen inte alls så intressant eller ens spännande. Mitt sista hopp ligger nu på Danny och möjligen Eric Saade, men eftersom svenska folket har varit ett under av konsekvens i dålig smak i år, så är ingen säker.
I ordningen dom dyker upp ikväll, får ni här undertecknads kommentarer och betyg på låtarna i finalen. Här har jag enkom haft låtarna i åtanke och visst är det svårt att skaka av sig scenshowerna, men jag har gjort mitt yttersta att lägga fokus på låtarna.
Och längst ner hittar ni en liten lista med mina favoritlåtar av årets 32 låtar.

DANNY In the club
Text & musik: Boström/ Boström/ Saucedo
@@@@

Finalfältets klart starkaste och modernaste låt, med en sån där hypnotiskt repetativ hook, som fastnar som en klisterlapp på mig och som jag samtidigt inte kan få nog av. Lägg till då suverän sång av Danny och en läcker produktion, så har du en vinnarlåt värdig att skickas till Düsseldorf.

SARA VARGA Spring för livet
Text & musik: Boström/ Varga
@

Nobelt att ta upp ett sådant tungt ämne, men när det blir ackompanjerad av så gullig sång med ett till synes tillgjort darr på rösten, en platt låt och ett fantasilöst arrangemang, blir slutresultatet snarare provocerande än angeläget.

THE MONIKER Oh my God!
Text & musik: The Moniker
@

Jag kan inte på något sätt förlika mig med den här Beatles-pastischen, som låten känns som en billig version av en Mika-hit och Daniel Karlssons lismande sång känns som bäst tvångsneurotisk och kärlekslyckan fabricerad.

BROLLE 7 days and 7 nights
Text & musik: Brolle
@@

Rockabilly-light känns sådär kul och även om Brolles bredbenta sång och charm tar honom en bit, räcker det inte för att lyfta låten till mer än en allmän popdänga.

LINDA BENGTZING E det fel på mej
Text & musik: Assarsson/ G:son/ Ringqvist/ Barkman
@

Här snackar vi överdosering av billig Skara-schlager, ompa-ompa-trummaskiner och en text så pinsam att en tonårsdagbok inte skulle bemöda sig att spara den (“Som kan det där med bygg och snickeri, han kan kombinera mat med vin”). Inte ens Bengtzings starka energi lyckas rädda haveriet.

NICKE BORG Leaving home
Text & musik: Borg Larsson/ Borg/ Thomander/ Wikström
@@

Ett stadigt och gediget hantverk som sticker ut i det här sammanhanget, men det blir ändå lite baktungt och tråkigt. Låten saknar det här slutliga ompf-känslan för att lyfta ordentligt, även om Nicke Borg fyller ut sin låt maximalt.

SWINGFLY Me and my drum
Text & musik: Beal/ Magnusson/ Ramström/ Swingfly
@

Det här blir varken till eller från för mig. En låt som mest står och puttrar som ett långkok på tre minuter. Inte mycket som händer och Swingfly och hans trummor försöker förgäves fixa partystämning, men som lämnar mig undrandes; var ÄR partyt?

SANNA NIELSEN I’m in love
Text & musik: Michas/ Boström/ G:son/ Ljunggren
@@@

Klassisk, humörhöjande schlager, som pga det svaga startfältet otippat blir en av finalens starkaste låtar och på gott och ont känns Sanna trygg och säker.

THE PLAYTONES The king
Text & musik: Kempe/ Kvint
@

Så enkelt och så banalt, helt utan finess. Det mal, mal och mal, slutresultatet är verkligen bara färs.

ERIC SAADE Popular
Text & musik: Kempe
@@@

Denna ligger verkligen inte bland mina topp-10 låtar i årets startfältet, men är i detta startfält blir den topp 3, tack vare enträget tjat och viss charm, även om Eric Saade sångmässigt lämnar mycket att önska och hamnar helt klart i skuggan av Danny. Men det vore inget att skämmas för om den skickas till Tyskland i maj.

Men det är så här startfältet i Globen borde ha sett ut, baserat på låtarna.

Speedos Melodifestival 2011:

1  LOREEN My heart is refusing me
2  DILBA Try agian
3  DANNY In the club
4  LOVE GENERATION Dance alone
5  CHRISTIAN WALZ Like suicide
6  PERNILLA ANDERSSON Desperados
7  SHIRLEY’S ANGELS I thought it was forever
8  LINDA PRITCHARD Alive
9  SEBASTIAN No one else could
10 LINDA SUNDBLAD Lucky youLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: