MÄSTERLIGA DOWNTON ABBEY

Ja, vad ska jag säga som inte redan sagts, mer än att britterna har gjort det igen.

DOWNTON ABBEY
(2010, ITV)
Skapad och skriven av Julian Fellows
Regi: Brian Percival, Ben Bolt, Brian Kelly
I rollerna: Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Brendan Coyle, Jim Carter, Phyllis Logan m.fl.
@@@@

Så här tre avsnitt in i första säsongen av Downton Abbey, kan jag väl säga att moderskeppet kallar på mig och jag åker med utan att ifrågasätta. Nåja, det var väl inte helt utan förbehåll jag började titta på detta Herrskap och tjänstefolk-inspirerade drama, som sändes i engelsk TV ifjol och som efter att ha fått höga tittarsiffror, nu också får en andra säsong. Även om genren alltid tilltalat mig, är det väldigt många element som måste funka för att helheten ska bli en total upplevelse.
Vi börjar med Julian Fellows. Mannen som skrev det Oscarsbelönade manuset till en av mina snuttefilmer Gosford Park är mannen som skapat Downton Abbey och även skrivit manus. Här snackar vi fingertoppskänsla extravaganza. Inte den minsta av detaljer har lämnats åt slumpen och allt är gjord med en sådan finess och värme att jag bara sitter där med hjärtat pulserande av kärlek och varje cell i min kropp kallar på moderskeppet. Ren och skär lycka, kan vi också kalla det.
Fellows har en bakgrund som skådespelare och det känns, för han ger med sitt manus skådespelarna en del att bita i och skådespelarna ser ut att njuta lika mycket som jag gör.

Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Michelle Dockery, Laura Carmichael

Det går inte att skriva ett inlägg om Downton Abbey och inte nämna Dame Maggie Smith. Denna skåsdespelarkonstens gudinna! Min förälskelse med Dame Maggie började 1985 med en annan snuttefilm, Ett rum med utsikt, där hon som Charlotte Bartlett, klev in i mitt liv och sedan dess huserat där med sina mästerliga rolltolkningar genom åren. Åter igen, briljerar denna kvinna som Violet, änkegrevinnan av Grantham och detta ska inte skrivas om, det ska upplevas.
Hela castingen är av världsklass, ett läckert smörgåsbord av kända och okända brittiska skådespelare, vilket gör festen till ännu en större fröjd. Jag märker mig vila ögat och inte känna ett enda orosmoln, över att någon ska ramla utanför ramen. Ren och skär lycka, kan vi kalla det.
Sen har Fellows varit smart och förlagt handlingen i ett skede där den moderna världen börjar göra sitt intåg hos och omkring aristokratfamiljen Crawley. Kollisionen mellan det nya och det gamla skapar intrikata och spännande situationer, där jag märker mig sitta med hjärtat i halsgropen och tackar sen Fellows som lyckas skapa mäkta spännande scener kring en skrivmaskin. Vem sa att det behövs vapen, våld, bilar, blod?
Som sagt en till säsong är nu utlovad, då serien är den mest framgångsrika kostymdramat i England sedan En förlorad värld, med drygt 10 miljoner tittare och jag säger bara tack, tack, TACK!
Betyget ovan kan komma att modifieras till något högre när hela säsongen har avnjutits.  Det fjärde avsnittet sänds ikväll efter Melodifestivalen, 21.30.

Här kan ni också se ett kort TV-inslag om inspelningsplatserna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: