ALBUM: BACH – THE ART OF FUGUE

Jag har valt att lägga förstå-sig-på-kostymen åt sidan, för när det gäller klassisk musik är jag bara en lekman och baserar min upplevelse enkom på den känsla musiken ger mig. 

JOHANN SEBASTIAN BACH, DIANA BOYLE The Art Of Fugue
(Divine Art Ltd, 2010)
@@@@@

När det gäller klassisk musik har det alltid varit det barocka som tilltalat mig och då först och främst J.S. Bach. En gång i forntiden när jag fortfarande koreograferade användes hans musik flitigt. Det är det där vemodiga anslaget i kombination med ett filmiskt berättande, som får mig ur fattning.
Den första kända versionen av The Art Of Fugue såg dagens ljus 1745, men det var först ett år efter Bachs död, 1751, som verket hade fått sin titel av Bachs svärson, Die Kunst der Fuge, som originaltiteln är på tyska. Brittiska pianisten Diana Boyle har nu tagit sig an detta ofullbordade mästerverk och det ska sägas, att det här får inte missas. Mycket vackrare än så här blir det inte.
Jag tänker inte ens gå in på att försöka förklara eller bryta ner det i beståndsdelar, för det kommer ändå inte att fylla någon som helst funktion, för i slutändan handlar det ändå om vad för typ av upplevelse du får med dig. Jag baxnade. Föll som en fura.
Dessa lätta beröringar på pianots tangenter och dom varsamma smekningarna kring Bachs mästerliga komposition, fick mig att retirera. Igen. För även om jag är rätt inlyssnad på Bach, så lyckas hans verk fortfarande överraska mig. Beröra mig. Jag var helt oförberedd på vad som komma skulle. Ja, som sagt, mycket vackrare än så här blir det inte.
Så om du behöver en paus från hitlistemusiken, radioskvalet, musikallåtarna eller bara ett andningshål, lyssna på The Art Of Fugue.

Lyssna:

Johann Sebastian Bach – Bach: The Art of Fugue

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: