DUPSTEP-MUMMA FÖR SJÄLEN

Efter två EP:n under 2010, kommer nu den första fullängdaren med begåvade producenten och musikern James Blake.

JAMES BLAKE James Blake
(Atlas/ Universal, 2011)
@@@@

Det är förvirrande och fascinerande. Svårflörtat och oemotståndligt. Som om elva vaggvisor behandlats genom en electronicamangel och efter processen doppats i en ångande, sensuell soulgryta. Som om en musicerande Nils Karlsson Pyssling trampat med sina pyttesmå fötter på ljudmattor, som är direktkopplade till mitt hjärta. Det är lika mycket sängkammarsoul, som det är andaktsfulla, känsliga hymner. 22-åriga britten James Blake, som är en klassiskt skolad pianist, skapar stor och märkvärdig musik, med minimala, små, finessrika medel.
Är personligen helt novis när det gäller dubstep och blev lite förbryllad och ambivalent efter första lyssningarna. Jag anade tidigt soulen bakom lager-på-lager-tekniken som dubstep-producenter använder, men irriterade mig på att han gömde sin röst bakom den ständiga vocodern. Jag insåg samtidigt att jag var märkligt konservativ och motsägelsefull med tanke på att jag älskar Karin Dreijers lek med röster i både The Knife och Fever Ray.
Till slut smittades jag av den enorma lekfullheten i arrangemangen och i den stunden började även de finfina melodierna att hitta hem hos mig. James Blake använder framför allt soulmusikens känsla av frasering och rytmer i sitt låtskrivandet och placerar det i dessa intima dubstep-hymner. Där är det som om tiden stannar. Beståndsdelarna är få och enkla, men ack så effektiva. Ibland bara Blakes röst i flera lager, i olika dimensioner. Vem hade kunnat ana att dubstep och gospel kunde passa så bra ihop, som i Measurements? Eller vad sägs om dystopiska, men sexiga The Wilhelm scream, med den där exakta fraseringen och känsligheten som bara riktigt bra soulsångare innehar? Eller finfina covern på Feists Limit to your love? Mumma för själen.
Det ska bli en ren njutning att följa James Blake i framtiden. Så missa inte vad som redan är en av vårens märkvärdigaste album.
(Bästa spår: The Wilhelm scream)

Lyssna:

James Blake – James Blake

Som ett litet bonus, får ni här James Blakes liveversion av en världens bästa låtar, Joni Mitchells A case of you.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: