SUPERB HOUSEDISCO AV HERCULES & LOVE AFFAIR

DJ:n och producenten Andy Butler visar prov på suverän fingertoppskänsla på uppföljaren till den självbetitlade debuten från 2008.

HERCULES & LOVE AFFAIR Blue Songs
(Moshi Moshi Records, 2011)
@@@@

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, men det var verkligen inte det här. Och länge vacklade jag till att tycka att det bara är förfinad loungemusik baserade på en flytande, anonym konstruktion. Men det här var en av dom där plattorna, som behövde lite mer tid och omsorg, för det är sällan dansmusik är så intrikat och finessrik som detta superba andra album av Andy Butler och hans Hercules & Love Affair.
Vi slungas in på ett diskotek ursprunget någonstans i slutet av 80-talet och början av 90-talet och det är med melodier som är så subtila att dom nästan flyter ut i ingenting. Men det är när sältan och smärtan stiger fram ur melodierna, beatsen och framförandet, som jag inser hur bra det här är. För det är i den kollisionen som dansmusik gör sig bäst och blir som mest angelägen. Danslusten kontra hjärtesorgen.
Här är det suverän housedisco vi får dansa loss till, och om vi så önskar gråta en skvätt under tiden. Första singeln My house angav tonen och jag blir alldeles hög av den här housepastischen anno 1990. Albumet är fyllt med liknande praliner. Märkvärdig är även Answers come in dreams, som börjar som ett ganska anonymt discotugg, men som för varje lyssning växer sig starkare och etsar sig fast, med sin snirkliga melodi och fantastiska sång av Aerea Negrot. Shaun Wright som sjunger på My house, utmärker sig även i undersköna Boy blue och albumets hittigaste låt, fantastiska Falling. Det är en mäktig uppvisning i dansmusikens sköna konst.
Men ge inte upp i första taget om inte melodierna fastnar. Andy Butler arbetar med ett sådant finlir både vad gäller produktion och låtskriveri att det är lätt att missa storheten i låtarna. Det tog lite tid, men nu när jag väl är där, är jag fullkomligt såld.
Discoåret 2011 kunde inte ha börjat mycket bättre.

(Bästa spår: My house, Falling)
Lyssna:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: