MUSIKAL: LEVA LIVET

Här har ni ett praktexempel på när musikal inte är musikal, utan snarare kan liknas vid revykavalkad.

LEVA LIVET
Chinateatern, Stockholm
Regi: Philip Zandén
Idé och koncept: Ida Maria Rydén & Ina Bruhn
I rollerna: Malena Lazslo, Jessica Zandén, Christine Meltzer, Lisa Werlinder, Patrik Martinsson, Anna Åström m.fl.
@

Konceptmusikalerna haglar över oss som grodregn i Magnolia, för efter Mamma Mia slog ner som en bomb är det nu fullkomligt legitimt att sätta ihop en musikal på redan känt och ökänt material. Och oavsett vad du väljer att kalla det, oavsett utgång, är det lite idétorka över det. På samma sätt som att välja att sätta upp Hair eller West Side Story för miljonte gången.
Det som slår mig först och slår mig hårt, när jag ser på Leva livet, är att det är mycket begåvat folk som ställer upp i denna soppa. För varje enskild person, varje enskild musikalartist, skådespelare, dansare gör sitt jobb och gör på något sätt sitt yttersta. Allt utifrån det knapphändiga och undermåliga manuset, som liknar mer ett studentspex. Allt utifrån regi som liknar det vi brukade göra på roliga timmen på mellanstadiet.
Jag har tidigare tjatat om rytm och tajming som dom viktigaste elementen i musikaler, och här saknas båda. Stort. Övergångarna mellan scenerna är taffliga och det ges inte tillfälle för någon som helst fördjupning av karaktärerna, och när det sker, är det helt och hållet tack vare de enskilda, rutinerade och begåvade artisterna, läs: Malena Laszlo. Denna kvinna förtjänar så mycket bättre material än det här. Hon lyfter i princip varje scen och sång hon gör och hennes Himlen är oskyldigt blå blir näst intill en chockartad emotionell upplevelse mitt i dessa studentspex/roliga timmen-nummer. Anna Åström som Mimmi utmärker sig också i de scener hon medverkar i, med en minnesvärd version av Ängeln i rummet, som utropstecknet. Några andra som lyckas lyfta sig över det stendöda materialet är Linus Wahlgren och i en liten, men fantastiskt rolig roll, Fredrik Lexfors.
Sen ställer jag mig, som fd dansare, frågande till dansarna och då talar jag inte om deras insatser, som är suveräna, men det kändes som om koreografin hade lyfts ur en dansföreställning från Moderna Dansteatern och placerats in i Leva livet. Det står att koreografen heter Morten Innstrand, men jag undrar om det inte är Charlotta Öfverholm, som även dansar lika ursinnigt och starkt som alltid, som gjort jobbet? Eller deras röreslemönster kanske påminner starkt om varandras? Den enda gången som dansen faktiskt känns något så när i samklang med innehållet är i oväntat fyndiga Krama mig.
Överlag handlar det om fruktansvärda scener som lagts på varandra och första akten avslutas med en plågsamt lång sådan, som liknar en illa arrangerad firmafest, där karaokemaskinen fått stå framme för länge. Jag är ledsen, men det krävs mer än ett gäng kända svenska låtar, ett illa skrivet manus och ett glatt humör för att få kalla det musikal. Det här liknar mer en revy eller studentspex än något annat. Detta är INTE musikal. Synd bara på så begåvade ärtor.
Genrepspubliken verkade gilla det dock, kul för dom. Men för mig blev denna revykavalkad ett plågsamt magplask.

2 thoughts on “MUSIKAL: LEVA LIVET

  1. Anonymous says:

    Huvudet på spiken! Dyngsmörja!! Svårt att förstå att två så starka producenter kan sitta på produktionsmöte och bestämma att den här smörjan ska vi sätta upp. Vem läste manus och sa "fy fan vad bra, det här tar vi!" Tyvärr så tror jag, och hoppas att det inte var så, utan att de enbart har på de fantastiska försäljningssiffror musikalen hade i Danmark. Summa sumarum, man tänker BARA PENGAR! Tyvärr så tror jag att det kan bli ett bakslag den här gången. Mycket-ska-ha-mer biter sig själv i svansen.

  2. Speedo says:

    Hej Anonym! Ja, tyvärr förblindar pengar och ha-begäret ibland även den bästa av oss. Hoppas på bakslag för producenterna, men att artisterna får betalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: