SPEEDOS 2010: ÅRSKRÖNIKAN

På årets sista dag passar jag på att göra ett kort litet bokslut, med lite samlade intryck från året som gått. Mycket nöje, ett gott slut och väl mött 2011! 

ÅRETS MESTA: ROBYN

Och bästa, kan väl tilläggas. Om någon är 2010, så är det fröken Carlsson. Total dominans, i ordets rätta bemärkelse. Och fortsättning följer…

ÅRETS VIDEO: MASSIVE ATTACK Paradise circus

Det skapas fortfarande intressanta popvideos i dagens icke-vänliga popvideoklimat. Massive Attack har genom åren skapat både snygga och provocerande videos, och deras Paradise circus hamnar bland de sistnämnda. Pornografisk, otäck och samtidigt fascinerande. Se den här och säg inte att jag inte varnat er.
ÅRETS VIDEO 2: LADY GAGA Bad romance, Telephone, Alejandro

Kvinnan som gav oss tillbaka popvideos med besked. En fantastisk liten trippel, där inte ens halvdana låtar kommer i vägen för briljansen i hennes videos. I Telephone lyckas hon däremot kombinera en riktigt bra låt med en stark duettpartner och en läckert lekfull och rolig video. Bravo!

ÅRETS SCENUPPLEVELSE: SOMMARNATTENS LEENDE, Stadsteatern

En fullkomlig triumf inträffade när Stadsteaterns fasta ensemble och gästande musikalartister spelade Stephen Sondheims musikal A Little Night Music. Sällan är lyckan så stor som när musikaler triumferar.
Vilket leder mig osökt till frågan: hur spännande är det då att följa upp den triumfen genom att sätta upp Hair?

ÅRETS SCENUPPLEVELSE 2: SEAN-MAGNUS ÄLSKAR MAN, Astoria

Årets mest generösa artister, Sean Kelly och Magnus Skogsberg, bjöd på sig själva och lite till, i en ljuvlig hyllning till mannen. Nu undrar jag bara, när kommer fortsättningen?

ÅRETS LÄNGSTA TRANSPORTSTRÄCKA: BEACH HOUSE Teen Dream

Vad som började som en lätt sömnig indieplatta i februari, slutade med ett beroendeframkallande popmästerverk i december och undertecknads favoritalbum under 2010.

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE: ANNIKA NORLIN/SÄKERT!

Kvinnan som återuppfunnit det svenska språket är värd en extra eloge för sina lakoniska och fullkomligt enastående texter på albumet Facit.

ÅRETS TV-HOMO: KURT HUMMEL, GLEE

I seriens andra säsong får den flamboyanta och rakryggade Kurt ett välförtjänt större utrymme och suveräna Chris Colfer är lysande rakt igenom. Han har dessutom fått en välförtjänt Golden Globe-nominering för detta.

ÅRETS “INTE EN DAG FÖR SENT, HOLLYWOOD” : EN ENDA MAN, THE KIDS ARE ALL RIGHT

Filmer där homosexuella och transpersoner porträtteras i vardagen, utan en massa konflikter om sin identitet eller degraderas till en skojig bifigur, eller kanske mest av allt har en huvudroll, har det varit tunnsått med. Duncan Tuckers Transamerica och Ang Lees Brokeback Mountain banade vägen häromåret och i år kunde vi se Tom Fords En enda man och Lisa Cholodenkos The Kids Are All Right, fortsätta det mödosamma, men respektfulla arbetet.

ÅRETS DVD-BOX: OZ (HBO, 1997-2003)

Efter att ha slötittat på enstaka avsnitt när den gick på TV för x antal år sedan, plöjde jag nu igenom detta fantasiska fängelsedrama, som sätter allt på sin spets, genom att inte nödvändigtvis moralisera eller vifta med pekpinnar, utan snarare ställa öppna frågor. Våldsamt, spännande och väldigt homovänligt.

ÅRETS COVERARTIST: SEPTEMBER

Den minst smickrande epitetet att ge någon, men Petra Marklund visade i Så mycket bättre, hur covers ska göras. Varje vecka överöste hon oss med generösa och begåvade versioner av gamla dängor. Och äntligen upptäckte resten av Sverige denna fantastiska artist. I februari kommer nya, efterlängtade albumet Love CPR.

ÅRETS KONSERT: TOMAS ANDERSSON WIJ, Rival, Stockholm

Dessa två fantastiska timmar i sällskap med TAW, kommer att leva med mig länge. Personligt, intimt och mäktigt.

ÅRETS SENA UPPTÄCKT: DAVID ÅHLÉN

Som förband/artist till TAW på Rival, tog David Åhlén knäcken på mig, med sin spröda och känsliga falsett, på en bädd av sakral, gitarrbaserade indiepop. Sen fortsatte han att knäcka mig på albumet We Sprout In Thy Soil från 2009.

ÅRETS TV-KANALER: BBC Entertainment, BBC Lifestyle

Min angolfiliska gen får sitt totala lystmäte genom dessa två kanaler, som roat mig oavsett om det handlat om tusende reprisen på The Vicar of Dibley eller The Queen of Mean aka Anne Robinson i The Weakest Link eller What not to wear med Trinny & Susannah.

ÅRETS NOSTALGI: LABAN Love in Siberia

En pärla från 80-talet, som jag helt hade glömt bort, tills min systers sambo påminde mig om denna fantastiska låt. Sen dess har jag lyssnat flitigt på den, om och om igen, förmodligen kommer den att spelas flitigt även under 2011.
Återfinns även på Speedo Playlist Nostalgia.

ÅRETS HUNK: RICHARD ARMITAGE (Spooks, North and South)

Lika läcker som han är begåvad, charmade Armitage mig genom roller som svårt sargad MI5-agent i Spooks och som Mr. Thornton (Årets Mr. Darcy) i North and South. Inom några år kan ha dessutom få ett större internationellt genombrott, tack vare kommande medverkan i The Hobbit-filmerna, där han ska spela Thorin Oakenshield.

GOTT NYTT POPÅR PÅ ER!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: