SPEEDOS 2010: BÄSTA TV

Årets TV-upplevelser bestod av drama, thriller och så lite musikal.

Daniela Denby-Ashe, Richard Armitage

1. NORTH AND SOUTH (BBC)

Min största TV-upplevelse i år är inte ens från i år. Mossigt, inser jag, men serien som sändes på BBC redan 2004, men har av någon märklig anledning inte visats i svensk TV ännu och jag gjorde upptäckten i år, så den åker med på årssummeringen. Det här är ett perfekt alternativ för den som sett Stolthet och fördom eller Förnuft och känsla, säg så där en tusen gånger, och behöver lite förnyelse. Kärlekshistorien mellan Margaret Hale och John Thornton är av klassiskt snitt, men med en modern touch och den utspelar sig i mitten av 1800-talet. Den här knockade mig totalt och jag kommer förmodligen att plocka fram den snart igen, då tårkanalerna behöver rensas och kärlekstörsten är som störst. TV när det är som bäst!

Julia Stiles, Michael C. Hall

2. DEXTER (Showtime)

Säsong 5 av allas vår favoritseriemördare, visade sig snabbt tillhöra den vassaste hittills. Borta var Dexters menlösa våp till fru och in kommer istället suveräna Julia Stiles. Hon spelar Lumen, som inleder en väldigt speciell relation med Dexter. Hon är helt fantastisk rakt igenom och har välförtjänt fått en Golden Globe-nominering för sin insats. Även Michael C. Hall och Jennifer Carpenter fortsätter att imponera.

Hermione Norris, Peter Firth, Richard Armitage

3. SPOOKS (BBC)

Fortfarande oförutsägbar, politisk och ytterst angelägen, ställer Spooks i alla fall mina nackhår på helspänn. Nu med inspirerande nyrekrytering i form av begåvade och läckre Richard Armitage, som även var med i North and South, samt fortsatt fantastisk skådespeleri av Peter Firth och framför allt, underbara Hermione Norris.

Anna Torv

4. FRINGE (Fox)

Med hjälp av en skruvad, men spännande story om parallella universum och en lysande huvudrollsinnehavare lyckas JJ Abrams hålla liv i sin sci-fiserie Fringe, när egentligen bäst-före-datum för dessa serier har passerat för längesen. Jag har i alla fall slaviskt följa detta under hösten. Och för australiensiska Anna Torv är det här bara början.

Jane Lynch, Matthew Morrison m.fl.

5. GLEE (Fox)

Som helhet har Glee visserligen tappat lite av farten från första terminen, men är fortfarande en vitamininjektion utan dess like och tack och lov har min favorit TV-bög, Kurt Hummel, fått en mer framträdande roll. Vilket skådisen Chris Colfer hanterar med en sällsynt värdighet för sin ringa ålder. Scenerna med pappa Burt är fullkomligt lysande och förhoppningsvis utvecklas den annalkande romansen (I hope! I hope!) med sockersöta Blaine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: